De ce sunt unele persoane mușcate mai des de țânțari? Cercetătorii își spun cum să te ferești de ei
Muscăturile de țănțar reprezintă una dintre cele mai neplăcute experiențe ale acestei perioade, însă unele persoane par să fie de neatins pentru insecte, în timp ce altele sunt mușcate fără încetare.
Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă ce anume îi face pe unii oameni mai atrăgători pentru ţânţari. Unul dintre experţi, L.J. Zwiebel, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea Vanderbilt, oferă câteva explicaţii despre preferinţele acestui „inamic” cu care ne confruntăm vara, scrie Descoperă.ro.
Ţânţarii identifică mamiferele ce-i servesc drept pradă prin identificarea căldurii şi a dioxidului de carbon emis de acestea. Femeile însărcinate şi persoanele de dimensiuni mai mari sunt adesea victima mai multor atacuri, deoarece consumă mai multă energie decât persoanele obişnuite.
De asemenea, ţânţarii sunt ghidaţi şi de simţul mirosului. „În ciuda a ceea ce-mi spunea bunica, nu am sângele «dulce»”, afirmă dr. Zwiebel, expertul subliniind că ţânţarii nu pot distinge calitatea sângelui. „Ţânţarii sunt atraşi de mirosul nostru, iar acesta se datorează în mare parte bacteriilor aflate pe pielea noastră”, explică dr. Zwiebel. „Flora şi fauna de pe pielea noastră” miros apetisant pentru ţânţari, iar acestea se dezvoltă atunci când transpirăm sau când petrecem o perioadă lungă de timp în aer liber.
Dr. Zwiebel afirmă că nu există nicio bază ştiinţifică care să susţină afirmaţiile conform cărora un nivel ridicat al colesterolului sau diabetul ajută la ţinerea ţânţarilor la distanţă. De asemenea, nici suplimentele cu vitamina B sau consumul de usturoi nu par să ajute.
Mai multe detalii pe Descoperă.ro
0 Comentarii