De ce te îngrașă băuturile cu îndulcitori artificiali
Potrivit unui nou studiu publicat în „The Journal of Physiology”, a fost descoperit un nou semnal din creier care sugerează că produsele cu îndulcitori săraci în calorii, mai ales atunci când sunt consumate de foame sau în stare de oboseală, cresc probabilitatea de a consuma alimente bogate în calorii mai târziu.
Rezultatele noului studiu sugerează că este greu de „păcălit” creierul cu arome dulci lipsite de energie. Plăcerea pe care noi o percepem în urma consumării soluţiilor dulci se datorează în mare parte cantităţii de energie pe care acestea le oferă: în creier, zaharurile produc mai multe „recompense” decât îndulcitorii artificiali, scrie Descoperă.ro.
„Consumul băuturilor bogate în calorii este un contribuitor foarte important la creşterea în greutate şi la obezitate, chiar şi după ce îndulcitorii artificiali au fost introduşi pe piaţă. Credem că descoperirea noastră este importantă deoarece arată cum stările fiziologice pot afecta alegerile noastre între zaharuri şi îndulcitori”, a declarat profesorul Ivan de Araujo, coordonatorul acestui studiu realizat la Yale University School of Medicine.
„Mai exact, cercetarea noastră sugerează că oamenii care consumă în mod frecvent îndulcitori săraci în calorii atunci când sunt obosiţi sau flămânzi au şanse mai mari să «cedeze» şi să consume alternative bogate în calorii în viitor”, spune specialistul.
„Rezultatele noastre sugerează că o posibilă soluţie ar fi o variantă de mijloc, în care îndulcitorii sunt combinaţi cu cantităţi minimale de zahăr astfel încât metabolismul energiei să nu scadă, iar consumul de calorii să fie redus”, explică profesorul de Araujo.
Oamenii de știință au descoperit un semnal cerebral care joacă un rol important în alegerea între zahăr şi îndulcitori. Semnalul gestionează nivelul de dopamină din corp (substanţă chimică care produce semnalul de recompensă în creier) şi care apare doar atunci când zahărul este descompus într-o formă în care este utilizabil drept combustibil pentru celulele corpului.
Citește mai multe pe Descoperă.ro
0 Comentarii