Duminica 22 Decembrie

Descoperire inedită: Cutremurele formează depozite de aur


Conform unui studiu recent, aurul solid poate fi depozitat în scoarţa Pământului „aproape instantaneu” în timpul cutremurelor.

Aurul se formează atunci când un seism deschide o cavitate plină cu fluid în scoarţa pământului, cauzând o scădere bruscă de tensiune, susţin cercetătorii australieni care au realizat acest studiu.

În schimb, fenomenul determină fluidul să îşi mărească volumul rapid şi să se evapore, iar asta face ca orice particulă de aur care era dizolvată în fluidul respectiv să se „precipită aproape imediat”.

Prin urmare, cutremurele repetate pot duce la construirea depozitelor de aur”, au explicat autorii lucrării.

Cercetătorii au declarat că mare parte din aurul din lume a fost derivat din filoane de cuarţ care s-au format acum trei miliarde de ani, în timpul perioadelor geologice de consolidare a munţilor. Filoanele s-au format în timpul în timpul cutremurelor, dar magnitudinea fluctuaţiilor de presiune sau modurile în care acestea au determinat mineralizarea aurului nu au fost cunoscute.

În studiu, oamenii de ştiinţă au folosit un model numeric pentru a simula scăderea de presiune experimentată în timpul unui cutremur, într-o cavitate umplută cu fluid dintr-o falie.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook