Duminica 22 Decembrie

Descoperire revoluționară în medicină: Testul de 26 de lei care îți arată riscul dezvoltării cancerului


Peste 1.000 de oameni de știință din Marea Britanie au colaborat pentru introducerea unui program de testarea a riscului de apariția a diferitelor tipuri de cancer, pe baza unui studiu amplu, menit să identifice problemele genetice din ADN care predispun apariția acestor afecțiuni.

Medicii spun că un simplu test de salivă de doar 5 lire sterline (aproximativ 26 de lei) le poate prezenta pacienţilor un profil personalizat care le arată riscul de dezvoltare a cancerului. Această procedură ar deschide drumul pentru un mod de identificarea personalizată.

Descoperirile au implicaţii majore în tratarea cancerului de prostată. Un astfel de test bazat pe markeri ar putea duce la identifica bărbaţii care au un risc de dezvoltare a bolii 50%.

Un test de identificare a riscului ar putea fi oferit pacienţilor în maxim 5 ani şi ar revoluţiona metodele de tratare pentru cel mai des întâlnit timp de cancer în rândul bărbaţilor din Marea Britanie. Mai bine de 40.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi anual cu un astfel de cancer în Marea Britanie şi aproape 11.000 mor din această cauză. Dacă boala este observată din timp, şansele de supravieţuire sunt de 95%, dar ele scad la doar 60% dacă ea este identificată mai târziu.

„Crearea profilului genetic va putea rafina riscul populaţiei, astfel încât să putem să îi identificăm pe cei care un risc mai crescut. Sperăm ca, în 5 ani, să putem folosi acest tip de tehnologie”, a declarat Ros Eeles, profesor în cadrul Institutului de Cercetarea a Cancerului, din Loandra.

Markerii genetici sunt ca nişte greşeli de scriere în ADN-ul unui om, care cresc riscul ca acesta să dezvolte o boală. Pentru a găsi markerii pentru cancerul de prostată, oamenii de ştiinţă au comparat genomul a 25.000 de pacienţi care sufereau de cancer de prostată cu un număr similar de bărbaţi clinic sănătoşi. Astfel, sau descoperit 23 de noi greşeli în ADN care cresc riscul de dezvoltare a cancerului de prostată . Mai mult, 16 dintre acestea erau proprii celor mai agresive şi ameninţătoare forme de cancer de prostată.

În timp ce majoritatea bărbaţilor sunt purtătorii unui mic număr de markeri genetici pentru cancerul de prostată, cei 1% care prezintă cel mai mare număr de markeri genetici se confruntă cu un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta această boală. Specialiştii susţin că bărbaţii în cauză au un risc de dezvoltare a bolii de 50%.

O investigaţie similară realizată pe cancerul mamar a scos la iveală existenţa a 49 de greşeli genetice care par să ducă la apariţia acestei boli. Femeile care le moştenesc pe acestea, au şanse de 30% să dezvolte boala, un risc de trei ori mai mare decât media naţională din Marea Britanie. Unele dintre aceste greşeli erau doar predictive pentru cea mai agresivă şi mai periculoasă formă de cancer, numit cancer mamar în forma estrogen receptor-negativ.

Citește în continuare pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook