Duminica 22 Decembrie

Dietă rapidă: Vezi cum slăbești ușor 9 kilograme în două săptămâni


Dieta rapidă, sau dieta 5:2, se bazează pe principiul postului intermitent. Acest principiu presupune un consum normal de alimente timp de 5 zile, iar în alte două se ține post. În zilele de post trebuie să mănânci doar un sfert din aportul de calorii necesare zilnic, iar in rest poți mânca ce vrei și când vrei.

Dieta apare scrisă în cartea lui Dr. Michael Mosley şi a lui Mimi Spencer. Autorii susţin că această dietă te ajută să scapi de kilogramele în plus mult mai repede decât alte diete standard. Mai exact, Mosley susţine că prin această dietă, în doar 2 săptămâni, putem scăpa de 9 kilograme.

Deşi regimul alimentar extrem a fost întâmpinat cu nenumărate critici, Mosley spune că există nenumărate dovezi care susţin postul intermitent.

Să înţelegem ce se întâmplă în corp când postim

Când nu mănânci, corpul tău trebuie să îşi procure energie din altă parte şi astfel începe să consume glucoza din sânge.

Odată ce glucoza din sânge este consumată, corpul apelează la depozitele de glucoză care sunt păstrate în molecule carbohidrate complexe numite glicogen. În cele din urmă, când şi această glucoză stocată este consumată, corpul apelează la depozitele de grăsime pentru a-şi asigura necesarul de energie şi glucoză.

Totuşi, continuarea acestui proces pentru durate lungi de timp nu este recomandată deoarece corpul ar putea intra în „modul de foamete”, atunci când metabolismul se încetineşte ca răspuns la o scădere a aportului de calorii.

Dieta 5:2, bazată pe postul intermitent, este diferită de restricţionarea calorică sau înfometarea

Postul intermitent nu este la fel ca restricţionarea calorică prelungită sau înfometarea, deoarece în aceste cazuri, corpul nu primeşte destule substanţe nutritive pentru a menţine un stil de viaţă sănătos.

Postul intermitent implică „consumul limitat de calorii doar pentru o perioadă scurtă de timp”, scrie Mosley. El admite că postul prelungit nu este potrivit şi că în cele din urmă va duce la pierderea masei musculare.

Există şi o parte ştiinţifică implicată în această dietă? Se pare că da.

Într-un studiu realizat pe şoareci, Mark Mattson, specialist în neuroştiinţe a descoperit că postul intermitent creşte nivelul unei proteine numite factor neurotrofic de derivaţie cerebrala (BDNF). Aceasta, la rândul ei stimulează proliferarea unor celule noi din hipocamp, regiunea din creier responsabilă pentru memorie.

În laborator, Mattson a hrănit un grup de şoareci cu o dietă bazată pe mâncare de tip junk food, în timp ce un alt grup a fost hrănit cu o dietă bazată pe puţine grăsimi şi pe postit o parte din săptămână. Rezultatele au arătat că şoarecii hrăniţi cu mâncare de tip junk food s-au îngrăşat şi au avut probleme la navigarea printr-un labirint cu scopul de a găsi hrană. În schimb, şoarecii care postau aveau un nivel mai crescut de BDNF în creiere.

Postul intermitent este bazat pe un regim alimentar al omului primitiv

De ce hipocampul creşte ca răspuns al postului? Totul a începu pe vremea vânători-culegătorilor, atunci când oamenii trăiau pentru perioade lungi de timp fără mâncare. Teoria sugerează că minţile nostre ar fi trebuit să fie şi mai ascuţite pentru a găsi mâncare în acele perioade de postit.

Răspunsul creierului la postit era o abilitate esenţială pentru supravieţuire. Totuşi, nu putem fi siguri că celulele cerebrale apar ca rezultat al postului, deoarece nu au fost efectuate studii în acest domeniu.

Postul intermitent îmbunătăţeşte starea de spirit

Mai sus am menţionat o proteină numită BDNF care ajută la îmbunătăţirea memoriei. Cercetările au demonstrat că această proteină are şi rolul de a suprima anxietatea şi îmbunătăţeşte starea de spirit.

Mattson a demonstrat acest lucru într-un studiu realizat pe şoareci. el a injectat BDNF în creierele şoarecilor şi a observat că proteina are rol similar cu cel al unui antidepresiv obişnuit.


COntinuarea pe Descoperă.ro



Comentarii Facebook