Duminica 22 Decembrie

Elevul român care a inventat maşina autonomă: ”Profesorii spuneau că ar putea să vină FBI-ul la şcoală”

 

Ionuţ Budişteanu, elevul din Vâlcea care a câştigat premiul Intel ISEF, a vorbit într-un interviu despre dificultăţile pe care le-a întâmpinat în sistemul de învăţământ din România.

 

Cel mai greu i-a fost când s-a transferul de la Colegiul ”Mircea cel Bătrân” la Liceul Oltchim.

 

Erau câţiva domni profesori, foarte puţini la număr, care aveau o invidie foarte mare pentru că începusem să am foarte multe rezultate internaţionale, fusesem de câteva ori în America, în Mexic, în Turcia şi pe la Google prin Elveţia. Şi a apărut invidia respectivă, au început anumiţi profesori să bârfească, să răspândească zvonuri, povesteau că îmi falsific diplome, că de aia e numărul de concursuri foarte mare, că nu există concursurile, că mi le falsific, că mi le printez eu. De exemplu, într-a VII-a, a VIII-a au vrut să mi se interzică accesul în laboratorul de informatică.

 

Spuneau că ar putea să vină FBI-ul la şcoală, pentru că eu am cunoştiinţe foarte bune la informatică, şi sigur cândva o să vină FBI-ul şi mai bine îi interzic lui Budişteanu accesul, că aş fi hacker. Noroc că directorul nu a acceptat. Am luat decizia şi m-am mutat la Oltchim acum vreo doi ani. Acomodarea a fost foarte bună, chiar colegii mei sunt mult mai de treabă. De exemplu, în partea cealaltă aveam nişte probleme.

 

Aveam un laptop la care nu mai funcţiona bateria, trebuia întotdeauna să fie alimentat şi au sesizat din partea cealaltă colegii şi veneau din ce în ce mai mult să-şi încarce telefonul. Ştiau că nu mai pot să mai programez atunci. În partea aceasta nu au absolut nicio treabă, colegii m-au înţeles, nu-mi mai iau cărţile de informatică sau ceva de gen, au înţeles că asta e pasiunea mea. A fost o acomodare foarte plăcută, plus că am avut câţiva foşti colegi din clasele primare sau din clasele de gimnaziu”, a povestit Ionuţ. 

 

Despre viitorul său după examenul de BACALAUREAT, Ionuţ a spus că este nesigur. ”După Bac încă nu sunt sigur. Am aplicat la nişte universităţi în străinătate, în America în special, am fost admis, dar problema este că întotdeauna am avut, nu am fost foarte sigur dacă aş fi vrut să studiez în străinătate, în America, sau dacă aş fi vrut în România. Adică nu am fost niciodată sigur că vreau în SUA sau vreau în România. Dar acum înclin foarte mult balanţa spre a studia în România, pentru că am sesizat, în special mi-a confirmat, da, ultimul premiu mi-a confirmat că sincer orice om, de oriunde, poate să aibă acces la orice tehnologie în străinătate şi poate cu ajutorul globalizării să obţină orice recunoaştere, orice premiu, absolut orice. Noul facebook poate să apară în România, nu e obligatoriu să apară în America. Pentru că avem acces la internet, avem acces la tot ceea ce lucrează oricine”, a mai precizat tânărul.

 

Interviul complet pe AGERPRES

Comentarii Facebook