Duminica 22 Decembrie

Ești amendat de poliție în Uniunea Europeană? ATENȚIE mare pentru că amenzile îţi vin acasă

 

Soferii care incalca regulile de circulatie atunci cand conduc pe drumurile publice din alte state membre ale Uniunii Europene sunt sanctionati de autoritati, amenzile le vin acasă.

 

COD RUTIER: Masura, care are drept scop sporirea sigurantei rutiere, se aplica pe teritoriul statelor membre UE, astfel ca soferii nu pot scapa de amenzi atunci cand savarsesc contraventii in alte tari, pentru ca acestia pot fi usor identificati si sanctionati.

 

”Prezenta directiva urmareste sa asigure un nivel ridicat de protectie pentru toti utilizatorii drumurilor din Uniune, facilitand schimbul transfrontalier de informatii privind incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera si facilitand, prin acesta, executarea sanctiunilor, atunci cand incalcarile respective sunt savarsite cu un vehicul inmatriculat in alt stat membru decat statul membru in care s-a savarsit incalcarea”, scrie in Directiva UE 2015/413 (pdf), care este aplicabila din aceasta luna.

 

Concret, atunci cand circula in afara tarii, soferii pot fi amendati pentru opt contraventii, dupa cum urmeaza:

 

- excesul de viteza (depasirea limitelor de viteza conform legislatiei statului prin care se circula);

- nefolosirea centurii de siguranta (inclusiv nerespectarea obligatiei de a utiliza dispozitive de siguranta pentru copii);

- nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;

- conducerea sub influenta alcoolului;

- conducerea sub influenta drogurilor;

- nefolosirea castii de protectie (in cazul motociclistilor);

- folosirea unei benzi interzise (de exemplu, o banda de urgenta sau una destinata transportului public de persoane);

- folosirea ilegala a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare in timpul conducerii (exceptand situatiile in care sunt utilizate dispozitivele "hands free"/"maini libere").

 

Sanctiunile pentru nerespectarea regulilor de circulatie sunt aplicabile pentru contraventiile savarsite de soferi pe teritoriul statelor membre UE, dar si pe teritoriul altor state, daca exista in acest sens acorduri incheiate cu Uniunea. Pana la adoptarea noului act normativ european, Danemarca, Irlanda si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord erau exceptate de la aplicarea acestor reguli. Avand in vedere dispozitiile recente, aceste state vor trebui sa se conformeze pana la data de 6 mai 2015, insa au posibilitatea de a prelungi termenul cu doi ani -- adica pana pe 6 mai 2017.

 

Noua directiva europeana a fost adoptata la inceputul acestui an, de catre Parlamentul European si Consiliul UE, a aparut in Jurnalul Oficial al Uniunii pe 13 martie si se aplica din data de 17 martie.

 

Autoritatile romane trebuie sa transpuna directiva in legislatie in mai putin de doua luni de zile -- adica pana pe 6 mai. In principiu, actualele reguli aplicabile in tara noastra vor ramane aceleasi, singura schimbare majora fiind includerea, pe viitor, a celor trei state mentionate.

 

Află mai multe informații AICI.

Comentarii Facebook