Etichetele alimentelor vor conține, din decembrie, doar menţiunile de sănătate avizate de UE
Producătorii români şi din celelalte state ale Uniunii Europene sunt obligaţi ca, din decembrie, să modifice etichetele, care vor conține numai menţiunile de sănătate aflate în lista permisă printr-un regulament adoptat la nivelul UE.
Pentru calciu, de exemplu, vor fi permise opt menţiuni de sănătate, care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la menţinerea sănătăţii sistemelor osoase, musculare, ale dinţilor etc. Alte menţiuni, în afara celor acceptate, nu vor fi permise, explică specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii (MS), conform Mediafax.
Conform prevederilor Regulamentului 432/2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor, pe etichetele produselor din carne sau peşte va fi făcută menţiunea că acestea contribuie la îmbunătăţirea absorbţiei fierului atunci când se consumă împreună cu alte alimente care conţin acest element. Menţiunea va putea fi utilizată doar pentru produsele alimentare care conţin cel puţin 50 de grame de carne sau peşte într-o singură porţie cuantificată. Pentru a putea fi înscrisă, menţiunea trebuie însoţită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obţine în condiţiile unui consum de 50 de grame de carne sau peşte împreună cu unul sau mai multe alimente care conţin fier non-heminic.
Fosforul contribuie la metabolismul energetic normal, la funcţionarea normală a membranelor celulare şi la menţinerea sănătăţii sistemului osos şi a dinţilor, menţiunea putând fi utilizată doar pentru produsele alimentare care sunt cel puţin o sursă a acestui element.
De asemenea, produsele alimentare cu cel puţin o sursă de seleniu pot avea menţiunea potrivit căreia acest element contribuie la menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor, la funcţionarea normală a sistemului imunitar şi a glandei tiroide, contribuibd totodată la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
O altă reglementare vizează gumă de mestecat fără zahăr, pe care va putea fi citită menţiunea că produsul contribuie la menţinerea mineralizării dinţilor şi la neutralizarea acizilor din placa dentară şi reducerea uscăciunii gurii.
Regulamentul UE face precizări legate şi de efectele vitaminelor C, toată gama de B-uri, D, E şi K, dar şi ale nucilor. Astfel, nucile contribuie la îmbunătăţrea elasticităţi vaselor de sânge. Menţiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care asigură un aport zilnic de 30 de grame de nuci. Pentru a putea fi înscrisă, menţiunea trebuie însoţită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obţine în condiţiile unui consum zilnic de 30 de grame de nuci.
0 Comentarii