Vineri 22 Noiembrie

EXPERIMENT! Un student român din SUEDIA şi-a schimbat numele în CV şi a fost angajat

 

Un student român din Suedia a vrut să se angajeze, dar a primit numai refuzuri. Când și-a schimbat numele într-unul mai ”suedez” a avut câștiga de cauză. Cazul a fost prezentat în presă și a făcut vâlvă.

 

Potrivit TheLocal.se, masterandul român ”Ovidiu X” a expediat peste 200 de CV-uri în Suedia, dar nu a avut niciuun succes. ”Am auzit că un tip pe care îl cheamă Pablo, în Marea Britanie, şi-a schimbat numele de pe CV în Paul, după care a constatat că i-a răspuns mai multă lume la solicitări, aşa că m-am gândit să recurg la acelaşi truc”, a declarat el pentru The Local.

 

Românul nu și-a mai trecut naționalitatea în 40 de CV -ul, dar a scris că a studiat doi ani la Universitatea Uppsala. În 20 dintre aceste CV -uri și-a scris numele românesc, iar în celelalte 20 un nume suedez, ales la întâmplare. Cele două seturi de CV -uri au fost realizate diferit pentru a nu atrage atenția asupra faptului că aveau aceleași informații. CV-urile au fost trimise către 20 de companii din Uppsala, Gothenburg, Malmö şi Stockholm, inclusiv la o agenţie de recrutare, Academic Work.

 

Din cele 20 de CV -uri cu nume suedez, în 13 cazuri românul a primit invitații la interviu, dar, în cazul CV -urilor cu nume românesc, nu a primit niciun răspuns favorabil. ”Este clar că nici măcar nu s-au deranjat să le citească pe cele cu numele real”, a afirmat ”Ovidiu X. ”Au văzut un nume străin şi nu le-au deschis. Posturile (vizate) începeau de la munca de jos şi până la funcţii în sectorul marketing, pentru care eram supracalificat. Nu înţeleg nimic”, a mai spus el.

 

Elin Frejd, PR Manager la Academic Work, a declarat că nu știe nimic despre acest caz. ”Este şocant să auzi aşa ceva. Nu ar trebui să fie deloc aşa”, a spus ea. ”Poate că unii clienţi se tem să nu angajeze persoane care nu vorbesc suedeză”, a mai precizat ea. ”Dacă este adevărat, nu sunt prea mândră de acest lucru şi îl încurajez să vină să discutăm, poate îl putem ajuta”, a mai declarat Elin Frejd pentru site -ul The Local.

 

Primim numeroase plângeri de la străini pentru discriminare la solicitarea unui loc de muncă, dar este foarte dificil de demonstrat în cele mai multe cazuri”, a spus și Annika Höög, ofiţer de caz în cadrul instituţiei Ombudsman-ului suedez pentru egalitate.

 

Nu m-am prezentat la niciun interviu, în caz că ceea ce am făcut este ilegal”, a declarat românul. ”Însă întreaga situaţie este foarte frustrantă. Să ai un job în Suedia înseamnă mai degrabă să fii membru al unui club exclusivist decât al forţei de muncă”, a mai precizat masterandul.

Comentarii Facebook