Duminica 22 Decembrie

Experții avertizează: Un nou virus periculos începe să se răspândească


Oamenii de știință au aflat în urma investigării celei mai mari epidemii din Arabia Saudită, un nou virus misterios, originar din Orientul Mijlociu, începe să se răspândească mai ușor și pare a fi mai letat decât SARS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a înregistrat până acum peste 60 de cazuri de MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome), aşa cum este intitulat noul virus, şi 38 de decese, cele mai multe în Arabia Saudită. Până acum, boala nu s-a răspândit la fel de repede ca SARS în 2003, atunci când acel virus a dus la o epidemie globală soldată cu moartea a 800 de persoane.

O echipă internaţională de doctori ce a investigat aproximativ 24 de cazuri din estul Arabiei Saudite a ajuns la concluzia că noul coronavirus prezintă câteva similitudini tulburătoare cu SARS. Spre deosebire de SARS, însă, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice sursa MERS.

O concluzie îngrijorătoare a specialiştilor este aceea că MERS se răspândeşte uşor nu doar de la un om la altul, ci şi în interiorul spitalelor. Acest lucru s-a întâmplat şi în cazul SARS, o rudă îndepărtată a noului virus.

Mie mi se pare foarte asemănător SARS”, a comentat dr. Trish Perl, epidemiolog la Johns Hopkins Medicine şi membru al echipei de doctori ce au investigat noul virus. Concluziile echipei de doctori au fost publicate în cursul acestei săptămâni în New England Journal of Medicine.

Perl afirmă că nu au reuşit să identifice în toate cazurile modul în care virusul s-a răspândit – dacă prin particulele eliberate în urma strănutului şi tuşitului, sau printr-o altă metodă, mai indirectă. Unii dintre pacienţii din spital nu se aflau în apropierea persoanelor infectate, dar cumva au reuşit să se infecteze la rândul lor.

În circumstanţele potrivite, răspândirea acestui virus ar putea fi explozivă”, a comentat Perl.

Cazurile continuă să apară, iar în Arabia Saudită pare să aibă loc o adevărată epidemie. Cazuri de MERS au fost identificate şi în Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Tunisia. Majoritatea pacienţilor infectaţi prezentau o legătură directă cu regiunea Orientului Mijlociu.

Mai multe informații pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook