Greşelile zilnice care îţi distrug concentrarea
Ai impresia că nu te mai poţi concentra şi nu mai poţi pune cap la cap ideila care îşi vin? Poate ai probleme de concentrare.
Dacă în ultimul timp ai observat în comportamentul tău lipsa concentrării ai putea să reflectezi un pic asupra obiceiurilor pe care le ai. Ele ar putea să-ţi afecteze concentrarea, potrivit sfatulparintilor.ro.
Iată care sunt lucrurile zilnice care îţi afectează concentrarea:
1. Faci mai multe lucruri deodată
Să faci mai multe lucruri deodată îţi poate crea impresia că termini mai repede şi eşti mai eficace. Însă dacă vei sta să calculezi timpul pierdut îţi vei da seama că nu e deloc aşa. Trecând de la o sarcină la alta îţi fragmentează puterea de concentrare. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au efectuat un studiu in care voluntarii au fost puşi să rezolve probleme de aritmetică şi să aranjeze pe categorii figuri geometrice. Cele mai bune rezultate le-au avut persoanele care au terminat o sarcină, apoi au început-o pe cealaltî. Cei care au fost obligaţi să lucreze puţin la prima problemă, apoi să aranjeze figurile, apoi să rezolve din nou problema au avut rezultate impresionant de scăzute. Specialiştii spun că te poţi antrena în activităţi multitasking doar de genul vorbit la telefon în timp ce strângi rufele murdare.
2. Nu dormi
Lipsa somnului duce deseori la fragmentarea puterii de concentrare, a memoriei de scurtă durată, precum şi la alte tulburări de ordin mintal. Şapte-nouă ore de somn pe zi sunt suficiente pentru a-ţi recâştiga abilitatea de a sta concentrat. În plus, îţi poti programa activităţile, astfel încţt să te foloseşti la maximum de puterea ta de concentrare pe parcursul zilei.
3. Iei medicamente
Unele medicamente au ca efect advers scăderea capacităţii de concentrare. De exemplu, pastilele folosite pentru tratarea depresiei, epilepsiei, gripei pot duce la scăderea puterii de concentrare.
4. Te plictiseşti
Sarcinile plictisitoare îţi pot afecta abilitatea de a te concentra şi devii mult mai vulnerabil la elemente de distragere a atenţiei. “Când te plictiseşti, orice este mai atractiv decât ceea ce faci”, spune Gordon Logan, profesor de psihologie la Universitatea Vanderbilt din Nashville. Recompensează-te singur cu o cafea sau cu o gustare pentru că ai stat concentrat pe o anumita sarcină un timp prestabilit. De asemenea, programează-ţi pauze de câte 10 minute în care să ieşi la aer, să te relaxezi etc.
5. Îţi faci griji
Grijile sunt un factor perturbator al concentrării. Nu te poţi concentra la o anumită sarcină, în timp ce mintea ta se duce spre bani sau te gândeşti dacă ţi-ai luat sau nu medicamentele, sau ce a facut copilul la şcoală. Recomandarea psihologilor pentru a scăpa de astfel de gânduri şi griji este să le notezi imediat ce-ţi vin în minte, pentru a te elibera de ele. Dacă ai o problemă pe care o consideri fără rezolvare de unul singur, vorbeşte cu cineva de încredere sau cere sfatul unui psiholog. Meditaţia te poate ajuta, de asemenea, să-ţi canalizezi gândurile şi să te eliberezi de stres.
0 Comentarii