Guvernul a DAT UNDĂ VERDE proiectului Roşia Montană şi l-a trimis Parlamentului
Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare, conform Mediafax.
Aprobarea proiectului de lege a fost confirmată ulterior de Guvern, printr-un comunicat. Aceeaşi sursă confirmă şi cifrele anunţate anterior de MEDIAFAX privind negocierile dintre Executiv şi compania canadiană Gabriel Resources. "Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicat.
Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.
În urmă cu peste o lună, premierul Victor Ponta anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi
Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării. Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului. Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.
Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin hotărâre de guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.
În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi produce efectele. În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va urca la 25% şi va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare.
În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.
Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.
Ajuns la putere, PONTA si-a schimbat opinia cu privire la Roşia Montană
În urmă cu un an, premierul Ponta declara că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.
Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că, deşi ocupă prima poziţie a ţării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană şi a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.
Ulterior, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de şist şi proiectul Roşia Montană.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat în primăvară că proiectul de la Roşia Montană este în evaluare la ministerele cu atribuţii în acest domeniu, decizia urmând să fie luată de Guvern.
La finele lunii aprilie, Guvernul a decis înfiinţarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană şi care va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine.
Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine în prezent 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
17 Comentarii
Miticii se vor alege cu banii primiti pe muntii din Transilvania. Vreau autonomie.
JOS ROSIA MONTANA JOS PONTA JOS REMUS JOS PSD
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IPcOnjVv7Yg
E nevoie de referendum pentru asta .Miticii de la Bucuresti nu vad decat bani in fata ochilor.Cine credeti ca va raspunde de starea catastrofala in care va ajunge mediul.Ei gandesc astfel" noi suntem la Bucuresti iar peste 60 de ani cand se vor vedea cu adevarat urmarile vom fi in iad si nu mai conteaza pentru cei care vin dupa noi".La facut autostrazi… Citeste mai departe
Pai a fost referendum, doar ca conform E.U. asemenea proiect nu afecteaza o regiune asa de vasta cum ar fi toata tara, ci cateva localitati de acolo. Asa ca acest referendum s-a tinut in regiunea respectiva iar rezultatul a fost cam ca la demiterea lui Basescu.
Nu stiu cati dintre noi ne dam seama ceea ce se va intampla odata cu inceperea exploatarilor la Rosia Montana...Vreau doar sa trag un semnal de alarma tuturor celor care au citit articolul de mai sus deoarece Romania nu se va alege cu nimic.Intro vizitita la Rosia Montana, La Gold Corporation in urma cu aprox 6 ani am fost profund dezamagita de faptul… Citeste mai departe
astia isi voteaza asta pentru ei, ca vor avea de unde fura mai mult.Plebea se va alege cu cianura si munti distrusi.Sa vedem cine va fi tras la raspundere pentru ceea ce va urma ireversibil.
Marcy, la felul cum te exprimi si la felul cum expui problema fac pariu ca ai votat USL-istii. Amu dupa ce i-ati votat pentru 50 de la pensie si 20 de lei la salar...luati-o sus
Mai...Doc,Poc , Floc...sau ce esti,afla ca in primul rand nu mai votez de ani buni cu nimeni,nici cu USL-istii,nici cu Basist-ii,cu nimeni.Ma intereseaza doar ceea ce poate distruge un asemenea proiect.Cei care fac impactul de mediu sunt slugi,aserviti celor cu interese,cei care vad doar bani in fata ochilor si nu ii intereseaza nimic altceva...mai… Citeste mai departe
Cu atitudinea asta de ***** am ajuns unde am ajuns, pentru ca oameni ca tine au preferat sa mearga la Gratare inloc sa mergi la vot. Puteai sa mergi sa votezi partidul ecologisitiilor, in alte tari acel partid strange intre 10-20% din voturi. Ai fi putut sa faci multe ca sa previi asta, dar dupa cum am spus...ai preferat sa taci.
Pai daca ai facut… Citeste mai departe
cat despre aceasta hotarare, e vorba de un proiect profitabil pentru tara, facut dupa cele mai stricte norme de mediu din lume si dorit de oamenii din zona! un asemenea proiect s-ar fi aprobat de mult in alte tari din UE sau in alte tari occidentale, la noi s-a amanat ani de zile! bine ca macar se porneste acum acest proiect, era si cazul!
Calin , turnatorul de servicu pt presa clujeana . Sau aria de responsabilitate e mai mare ?
Vreau autonomie. Banii se duc la Bucuresti toti la miticii jegosi.
@merlin, oamenii din Rosia au lucrat ani de zile in minerit, au experienta, avem si specialisti cu experienta, locurile de munca vor fi pentru cei de acolo. redeventa e cea mai mare din UE, de exemplu, in Finlanda este zero, iar in Suedia e de 2%, iar astia-s cei mai mari producatori de aur din Europa. Exploatarea va continua fosta exploatare a statului,… Citeste mai departe
Sper, ca imi publicati parerea.
Sunt un simplu cetatean/geograf, care s-a saturat sa fie bombardat cu asemenea ineptii zilnic, ba prin presa scrisa, ba prin TV.
Sa stiti, ca toata lumea stie ca nu aveti dreptate, dar pentru bani v-ati vandut sufletul dracului, dottore, punand in pericol viitorul a multor generatii. Am urmatoarele argumente,… Citeste mai departe
Nici macar nu stiti sa copiati !
Ultimile 2 paragrafe le-ati repetat pe la mijlocul textului cu o modificae la zecimalele procentului de 80%.
Despre continut... mi-e greata de cine ne conduce.
Inca o dovada ca pe noi ne conduce PARTDUL BANULUI, din care fac parte toti politicienii indiferent de culoarea politica afisata de catre acestia, poporului… Citeste mai departe