Duminica 22 Decembrie

Încălzirea globală ne lasă fără cafea. Vezi aici de ce


În fiecare zi se consumă 1,6 miliarde de cești de cafea la nivel mondial, dar studille recente arată că acest număr s-ar putea schimba dramatic din cauza încălzirii globale. COnform studiului până în 2080, cel mai popular tip de cafea, Arabica, ar putea dispărea.

Situaţia poate părea critică, însă studiul a fost realizat pe plante sălbatice. în timp ce cafeaua care ajunge în ceştile noastre este provenită din plante „domesticite”. Cu toate acestea, planta de cafea cultivată, spre deosebire de cea sălbatică, este vulnerabilă la o serie de factori care pot duce la producerea unei cafele de o cantitate slabă. Pe de altă parte, în aceste condiţii, producătorii de cafea vor fi nevoiţi să crească preţul produselor.

În lume există două mari tipuri de cafea cultivată: Arabica (care provine din planta sălbatică Coffea arabica) şi Robusta ( derivată din Coffea canephora). În sălbăticie, în schimb, există peste 125 de specii şi se pare că, de fapt, numărul ar fi mult mai mare.

Arabica este coloana vertebrală a industriei de cafea, reprezentând 70% din producţia mondială. Totuşi, mare plante din plantele cultivate azi provin din alte câteva culese din Etiopia în secolele XVII - XVIII. În acest context, alcătuirea lor genetică le face pe actualele plante de cafea comercială să fie foarte sensibile.

Noul studiu realizat de Aaron Davis a combinat observaţiile de pe teren cu simulările pe calculator pentru a observa cum diferite scenarii climatice afectează speciile de Arabica sălbatică.


Citește mai multe pe Descopera.ro

Comentarii Facebook