Iohannis acuză Parlamentul pentru majorările salariale: E populism
Preşedintele Klaus Iohannis a creticat Parlamentul pentru creşterile salariale votate în Comisiile din Parlament.
”Este greu de spus că poți să fii de acord cu majorări votate așa, nici pe ultima sută de metri, pe ultimii doi metri înainte de alegeri. Mie mi se pare că Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă unde nu ar trebui să ajungă. Pe de altă parte, pot să-i înțeleg foarte bine pe oameni că vor să fie băgați în seamă, vor să fie ascultați și sindicatele vor să vină să ceară creșteri salariale. Aceste lucruri trebuie foarte bine cântărite. Nu putem paușal să spunem că unii sau ceilalți nu au dreptate, de aceea este nevoie ca astfel de lucruri să fie bine judecate, bine chibzuite și de aceea am făcut recomandarea mai demult ca în aceste ultime zile ale Parlamentului să nu discute la viteză foarte mare chestiuni care este bine să se discute într-un mod așezat”, a spus șeful statului.
Președintele a spus că va analiza fiecare caz în parte. ”Nu am o abordare paușală. O lege vine la promulgat, se analizează de la caz la caz. Dau un răspuns. De obicei promulg legile, câteodată le trimit înapoi și câteodată la CCR”, a arătat Iohannis.
Șeful statului va organiza o dezbatere până pe 15 noiembrie cu privire la taxa radio-tv.
”Legea este în analiză și aici cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanțat. În principiu, este bine să se renunțe la unele taxe, este un lucru pe care și eu l-am spus că avem, pur și simplu, prea multe taxe. Dar, de aici până la o procedură de ultraurgență care nu permite nicio discuție publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă. Despre majoritatea taxelor am putea să discutăm și probabil s-ar găsi soluții să se renunțe la ele. Au rămas două care, după părerea mea, trebuie bine discutate. Este vorba despre taxa radio și taxa tv”, a spus șeful statului.
Iohannis a precizat că a primit în ultimele zile foarte multe solicitări — de la EBU, de la sindicate din media, de la asociații profesionale — prin care i s-a solicitat să nu promulge această lege.
"Această chestiune trebuie mult mai bine discutată", a subliniat președintele.
Parlamentul a aprobat majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017 și plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.
1 Comentariu
+ ca este si neconstitutional, dar cine pl me mai respecta constitutia in tara asta? naca nici politicienii nu o respecta atunci valoarea lui ajunge sa fie mai mica decat a hartiei igienice....