Duminica 22 Decembrie

Mănânci ciocolată? Vezi care sunt cele mai NOCIVE mărci din România



Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România a realuzat un studiu pentru a determina care sunt cele mai nocive mărci de ciocolată puse în vânzare pe piața din România.

“Protecţia Consumatorului” a întocmit un clasament al ciocolatei în funcţie de numărul de E-uri. Analiza a fost cât se pote de simplă: s-a luat eticheta şi s-a calculat numărul de substanţe considerate dăunătoare care se află în conţinutul acestor dulciuri, scrie doctorulzilei.ro.

“Scopul acestei acţiuni a fost acela de a atrage atenţia consumatorilor asupra importanţei citirii informaţiilor pe care le au la îndemână”, a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant relaţii publice în cadrul organizaţiei.

Studiul arată că pe primul loc, cu opt E-uri, se clasează ciocolata Novatini(cu cremă căpşuni şi friscă) şi Poiana (cu lapte şi cremă cu aromă de vişine). Acestea sunt urmate în top de Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cea cu caramel şi cea cu vişine) şi Heidi Grand Or Florentine, cu câte șapte E-uri.

De asemenea, Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu cremă de capşune), Africana (cu cremă de rom) şi Poiana (cu frişcă şi căpşune) au în compoziţie câte şase E-uri, urmate de Schogetten, Anidor (Croquant – lait and folie noisettes şi amer), Primola (cu caramel sau cu căpşuni), Novatini (cu coniac şi cu rom), Africana (cu cremă de banane) şi Milka Raspberry Cream, cu câte cinci astfel de aditivi.

În continuare urmează Africana (cu cremă de cappuccino), Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel şi cea cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry, Carrefour – Chocolat noir fără zahăr, cu câte patru E-uri.

Alte 37 de mărci de astfel de dulciuri au doar “un E”.

Există însă și mărci de ciocolată precum Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie cu migdale) şi Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune), care nu conţin niciun E.

E-urile din ciocolată produc dezechilibre ale organismului mai ales pe termen lung, nu produc neapărat efecte imediate. Trebuie să ne ferim de astfel de substanţe care nu fac bine sănătăţii. Cu toate acestea, întreaga industrie de gen se bazează pe astfel de aditivi şi conservanţi”, spune nutriționistul Gheorghe Mencinicopshi.

Comentarii Facebook