Duminica 22 Decembrie

Medicii au intrat în grevă japoneză. Care sunt nemulțumirile acestora



Angajații din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă japoneză, astfel că în timpul consultaţiilor şi intervenţiilor chirurgicale, doctorii şi asistentele vor purta pe braţ o banderolă albă.

Greva medicilor este organizată de Federația Sindicală "Hipocrat" din România și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR).

Conform unui comunicat remis AGERPRES, decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formațiuni au avut-o la începutul săptămânii trecute cu ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuțiile au vizat soluționarea revendicărilor salariaților din Sănătate și nu s-au finalizat cu un calendar concret și realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Conform documentului, solicitările FS "Hipocrat" și CFSMR vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară și în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referință salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiții deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă și a timpului de muncă și de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos și de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă); asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creșterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator și medicină de familie.

De asemenea, sindicașiștii precizează că principala cauză a demarării acțiunilor de protest este tergiversarea luării unor decizii la nivel guvernamental.

Potrivit calendarului protestelor transmis de sindicaliști, în 21 - 27 martie va fi organizată grevă japoneză cu banderolă, pe 28 martie revendicările vor fi susținute la Camera Deputaților, în Comisia de Sănătate, pe 31 martie va fi pichetat Ministerul Muncii, unde va fi depusă lista cu revendicări, pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, va fi pichetat Ministerul Sănătății, în perioada 11 - 17 aprilie va fi organizată grevă de avertisment, cu încetarea activității timp de 2 ore, iar în 18 aprilie va fi declanșată greva generală, cu susținerea unei treimi din activitate și asigurarea Urgențelor.

Personalul sanitar avertizează că în cazul în care nu se vor lua măsurile solicitate, se vapoate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parțială a activități.

Comentarii Facebook