Duminica 22 Decembrie

Membru CNA: Antena3 şi RomâniaTV au manipulat și fraudat votul

 

Valentin-Alexandru JUCAN, membru CNA, acuză Antena 3 și România TV că au manipulat publicul din România cu ”informaţii mincinoase, filmări regizate cu camera ascunsă, reportaje mincinoase de la secţiile de vot din străinătate”.

 

Antena3 şi RomâniaTV, două televiziuni licenţiate în România, şi-au arătat capacitatea de dezinformare şi manipulare, îndeplinindu-şi astfel ţinta existenţei lor.

 

Au fost difuzate informaţii mincinoase, filmări regizate cu camera ascunsă, reportaje mincinoase de la secţiile de vot din străinătate, declaraţii ale politicienilor cu unic mesaj de susţinere a unui anumit candidat, acuzaţii neprobate privind fraudarea votului din diasporă, atacuri la persoană, intervenţii ale moderatorilor care îndeamnă la vot în favoarea unui candidat, instigări la ură pe criterii etnice.

 

Este fără precedent ceea ce s-a întâmplat astăzi în spaţiul audiovizual, normele legale fiind încălcate sever aproape în fiecare minut de emisie, moralitatea publică fiind şi ea batjocorită. Parlamentul României, prin actuala majoritate politică este direct responsabil de aceste atacuri concertate la libera formare a opiniei şi la informarea corectă a publicului.

 

Din programele difuzate astăzi de Antena3 şi RomâniaTV se înţelege că publicul lor ţintă este considerat un public credul şi fără minime posibilităţi cognitive, altfel nu se poate explica violenţa dezinformării şi modalitatea în care au fost realizate emisiunile – sub limita mediocrităţii.

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului - CNA va trebui să analizeze, în prima şedinţă publică, întreaga desfăşurare a zilei de alegeri, din punct de vedere audiovizual, cu precădere la posturile Antena3 şi RomâniaTV, posturi care, în aceste condiţii, ridică mari semne de întrebare în legătură cu posibilitatea păstrării licenţelor audiovizuale. Dacă CNA nu va tranşa cu corectitudine gravele încălcări ale legislaţiei, va fi complice cu fraudarea alegerilor şi cu distrugerea credibilităţii presei audiovizuale.

 

Aceste posturi nu mai reprezintă de mult timp jurnalismul liber, declaraţiile lor de credinţă formulate la momentul solicitării licenţei audiovizuale fiind transformate în simple lozinci. Servilismul politic nu are ce căuta într-o presă liberă a unui stat democratic”, precizează Valentin-Alexandru JUCAN, membru CNA.

Comentarii Facebook