Duminica 22 Decembrie

Micii românești analizați de Comisia Europene din cauza folosirii bicarbonatului de sodiu

 

Oficialii de Bruxelles au analizat în ședința de joi, 2 mai, micii româneşti care conțin bicarbonat de sodiu sau E 500.

 

Chestiunea a fost într-adevăr discutată ieri (joi n.red.) la reuniunea Grupului de lucru al experţilor guvernamentali asupra aditivilor alimentari”, a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului Tonio Borg.

 

Guvernul României a anunţat joi că reprezentantul său va aborda cu acest prilej, la solicitarea Asociaţiei Române a Cărnii, chestiunea introducerii reţetei produsului mititei pe lista reţetelor tradiţionale, alături de burger şi cârnatul spaniol chorizo, scrie agerpres.ro.

 

Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este şi nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul mititeilor. În noua listă a aditivilor alimentari pentru UE, folosirea autorizată a acestora este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugaţi. Noua listă este bazată pe autorizaţiile acordate în conformitate cu vechile directive şi va intra în vigoare de la 1 iunie”, a adăugat Frederic Vincent.

 

Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru ei (mititei - n.red.), este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor. În cazul concret al folosirii E 500 în mititei, folosirea aditivilor în acest produs tradiţional pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.

 

Sorin Minea, director Romalimenta, a declarat că este exclus ca tradiționalii mici să dispară. ”Micul nu poate să dispară de pe piaţa românească. Miza este ca el să fie permis şi pe piaţa europeană”, a spus Minea, la Realitatea TV.

 

Cea mai veche reţetă după care sunt făcuţi mititeii este cunoscută încă din anul 1900.

Comentarii Facebook