Duminica 22 Decembrie

Misterul homosexualităţii dezlegat de oamenii de ştiinţă


Specialiştii au descoperit că modul în care este influenţată expresia unor gene reprezintă un factor important în apariţia homosexualităţii.

Expresia genelor (epigenetica) - adică modul în care se manifestă acţiunea lor, efectul lor în ceea ce priveşte trăsăturile morfologice, comportamentale, fiziologice etc. - poate fi modificată de anumiţi "comutatori" genetici, numiţi epi-marks, care activează sau dezactivează temporar genele, scrie descopera.ro.

Epigenetica nu implică schimbări ale secvenţei de ADN, adică mutaţii propriu-zise. Aceasta aduce doar mici modificări ale compoziţiei unor molecule din structura genei (de exemplu prin adăugarea unor grupări metil). Aceste modificări mici au însă efecte foarte ample, putând schimba expresia unei anumite gene.

Un studiu care explorează aspectul epigenetic al apariţiei homosexualităţii umane a fost publicat recent în The Quarterly Review of Biology, avându-i ca autori pe Sergey Gavrilets, director al National Institute for Mathematical and Biological Synthesis (NIMBioS) şi profesor la Universitatea Tennessee - Knoxville, William Rice, profesor la Universitatea California - Santa Barbara, şi Urban Friberg, profesor Universitatea din Uppsala, Suedia.

Potrivit studiului lor, un număr de epi-marks legaţi de sex, care în mod normla nu sunt transmişi ereditar, ci sunt eliminaţi, pot duce la homosexualitae în cazurile în care nu are loc acest proces de eliminare, astfel că respectivii epi-marks pot fi transmişi de la o generaţie la alta, trecând de la tata la fiică şi de la mamă la fiu.

Comentarii Facebook