Miturile despre cofeină, explicate de experți


Chiar daca cofeina este considerata un stimulent usor, ea nu creaza dependenta. Spre deosebire de cei care consuma alte stimulente precum cocaina si amfetaminele, bautorii de cafea de exemplu, nu simt niciun fel de efecte secundare atunci cand renunta la bautura lor zilnica.

Mitul 1: Cofeina creaza dependenta.

Fals: Chiar daca cofeina este considerata un stimulent usor, ea nu creaza dependenta. Spre deosebire de cei care consuma alte stimulente precum cocaina si amfetaminele, bautorii de cafea de exemplu, nu simt niciun fel de efecte secundare atunci cand renunta la bautura lor zilnica. Cu toate acestea, cofeina poate deveni un obicei si, in cazul in care renuntam la ea, sa ne trezim cu mici dureri de cap, neliniste sau iritabilitate crescuta.

Mitul 2: Cofeina dezhidrateaza.

Adevarat: Cofeina este un diuretic usor cu efecte slabe dar vizibile. Asta inseamna ca iti va stimula aparatul excretor, vei urina mai des, eliminand mai multa apa decat de obicei, poate chiar mai multa decat apuci sa bei.

Mitul 3: Cofeina agraveaza bolile de inima.

Fals: Doctorii le recomanda mereu bolnavilor de inima, in special celor cu hipertensiune arteriala sa nu consume cafea sau alte bauturi cu concentratie mare de cofeina. Cu toate acestea, nu s-a gasit inca nicio dovada concreta ca aceasta substanta ar creste riscul unui atac de cord, moarte subita sau ritmuri neregulate ale batailor inimii. In realitate, cafeaua poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima, la fel ca si ceaiul negru si verde, alte doua bauturi bogate in cofeina.

Mai multe detalii pe Lyla.ro

Comentarii Facebook