Duminica 22 Decembrie

Motivația judecătorilor în cazul lui Mircea Băsescu: ”S-a comportat ca şi cum justiţia e la discreţia sa”



Magistrații de la Curtea de Apel au respins contestația lui Mircea Băsescu față de măsura de arest preventiv, motivându-și decizia spunând că acesta ”s-a comportat ca şi cum justiţia e la discreţia sa”. Mai mult, judecătorii susțin că lăsarea fratelui preşedintelui în libertate reprezintă un pericol social.

În motivarea menţinerii după gratii a lui Mircea Băsescu şi a lui Mircea Căpăţână, magistraţii au arătat că "Inculpaţii au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare, promiţând o hotărâre favorabilă în schimbul unor sume de bani, cu consecinţa afectării încrederii publicului în funcţionarea sistemului judiciar, profitând de poziţia pe care o are inculpatul Băsescu Mircea pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute. O astfel de optică, în care „dreptatea” şi (...) „libertatea” au devenit o marfă ce se poate cumpăra şi vinde, apare ca inadmisibilă. (...) inculpaţii au acreditat ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, gata să abdice de la atributele şi încrederea de care trebuie să se bucure într-o societate democratică", potrivit realitatea.net.

Mai mult, magistrații arată că, deși presupusele fapte penale au avut loc în perioada 2011- 2012, ele au încă rezonanţă şi impact puternic asupra opiniei publice, iar lăsarea în libertate a fratelui preşedintelui ar genera o stare de insecuritate.

"Lăsarea inculpaţilor în libertate ar induce perturbări grave ale disciplinei publice, stimulând temerea colectivă că justiţia nu este eficientă împotriva unor fapte deosebit de periculoase - generând astfel un sentiment acut de insecuritate", se arată în motivare.

În apărarea sa, fratele şefului statului a susţinut în instanţă că arestarea sa s-a făcut în lipsa unor probe că ar fi primit bani pentru a-şi trafica influenţa.

"Inculpatul Băsescu Mircea a arătat că nu există probe (...), înregistrările efectuate de denunţători sunt contestate sub aspectul autenticităţii având în vedere că acestea nu sunt stocate pe suporţii originali. A invocat că înregistrarea din data de 26.03.2014 relevă faptul că nu a primit nici un ban, că discuţia privind primirea sumei de 250.000 euro nu este redată integral şi că declaraţiile lui Anghel Florin şi Anghel Fănica sunt contradictorii".

Comentarii Facebook