Noul ”material minune” care va salva lumea


Nanoceluloza obținută din alge este considerat noul ”material minune” ale cărui proprietăți spectaculoase, aplicabile în domenii precum medicină și industrie, vor salva lumea.

Este mai rigid decât Kevlar, mai subţire decât hârtia, iar în câţiva ani s-ar putea să fie produs în masă folosind doar soare şi apă.

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au anunţat o metodă nouă şi revoluţionară pentru producerea nanocelulozei, un aşa-numit „material minune” derivat din trei fibre şi care ar putea fi utilizat pentru crearea ecranelor ultrasubţiri, veste antiglonţ foarte uşoare şi a multor alte obiecte importante.

Ingredientul cheie care stă la baza acestui nou material? Algele!

Dr. R. Malcolm Brown, profesor de biologie la Universitatea din texas, Austin, a prezentat procesul de crearea a materialului drept un pas major, „una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul bilogiei vegetale”.

La baza cercetării stă o familie de bacterii care produc oţet, ceai Kombucha şi nata de coco (un desert gelatinos produs prin fermentarea apei de nucă cocos). În mediu de cultură această bacterie secretă nanoceluloză. Însă extragerea materialului la scară largă ar necesita niveluri ridicate de zahăr, substanţe nutritive şi cisterne de fermentare. Astăzi, mare parte dintre nanoceluloza non-bacteriană peste produsă din pastă de lemn comprimată şi omogenizată, un proces ieftin dar care necesită utilizarea multor resurse.

În schimb, metoda lui Brown este mult mai eficientă şi mai ecologică, necesitând doar lumina soarelui, apă şi alge. Prin modificarea genetică a „bacteriei de oţet”, din algele albastre-verzi, echipa de cercetători a creat „fabrici” organice despre care se crede că ar fi capabile să formeze nanoceluloză la o scală industrială.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook