Vineri 22 Noiembrie

Numarul cazurilor de rubeola este in crestere

 

Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" informeaza ca din ianuarie numarul cazurilor de rubeola a crescut, a declarat luni, Sorin Petrea, director medical al institutiei, pentru Agerpres.

"Numai de vineri pana luni am avut 76 de cazuri. Acest fapt este urmarea, in mare masura, a atitudinii rezervate fata de vaccinari. Categoriile de varsta predominant afectate in randul pacientilor prezentati sunt adolescentii si tinerii. Nu sunt forme grave. Singurele complicatii care pot aparea, dar rar, 1 la 150, sunt meningoencefalite", a explicat medicul.

Rubeola se manifesta prin eruptie cutanata pe tot corpul, marirea ganglionilor la nivelul cefei si subratelor, insotite sau nu de febra moderata.

"Recomandam ca la aparitia acestor semne sa va adresati medicului de familie, pentru precizarea diagnosticului si recomandari de tratament adecvat. in cazul gravidelor recomandam ca acestea sa se prezinte direct la spitalul de boli infectioase", a subliniat dr. Sorin Petrea.

El a mai spus ca pentru evitarea imbolnavirilor, se recomanda ca persoanele cu rubeola sa ramana la domiciliu, evitand contactele din colectivitati, cum ar fi crese, gradinite, scoli, licee, facultati, loc de munca si locuri aglomerate.

"Recomandam in mod special gravidelor sa evite contactul cu persoanele cu rubeola si, de asemenea, sa evite locurile aglomerate, cu potential crescut de contagiune. Vaccinarea antirubeolica se recomanda tuturor persoanelor tinere, nevaccinate si care nu au trecut prin boala", a punctat doctorul Petrea.

In ianuarie, la Camera de garda a institutului s-au prezentat 531 de cazuri de rubeola, la adulti si copii, in februarie - 798 de cazuri si intre 1 si 14 martie - 412 cazuri.

Comentarii Facebook