Duminica 24 Noiembrie

O metodă simplă pentru tratarea ”creierului obosit”


Oamenii de știință sunt conștienți de ceva timp de faptul că abilitatea concentrare a creierului uman este limitată și că acesta poate fi suprasolicitat de zgomotul constant al mediului urban, ceea ce duce la o stare supranumită „creier obosit”.

Atunci când avem creierul obosit, suntem uituci, aiuriţi şi uşor de distras.

Acum, un studiu inovator realizat în Scoţia sugerează că putem atenua această stare neplăcută cu ajutorul unui tratament foarte simplu: o plimbare printr-un parc înfrunzit.

Ideea că spaţiile verzi reduc stresul şi îmbunătăţesc concentrarea nu este nouă. Cercetătorii au lansat de mult ipoteza că spaţiile verzi sunt liniştitoare, necesitând mai puţină atenţie mentală decât străzile aglomerate tipice oraşului.

Până acum, însă, această teorie nu a putut fi testată. Cercetările au arătat că persoanele care trăiesc în apropierea copacilor şi a parcurilor prezintă un nivel mai scăzut al cortizolului, un hormon de stres, în salivă decât persoanele care trăiesc între „betoane”. De asemenea, copiii cu deficit de atenţie tind să se concentreze mai bine şi să obţină rezultate mai mari în testele cognitive după ce s-au plimbat printr-un parc. Un alt studiu realizat în laborator de oamenii de ştiinţă a arătat că voluntarii care priveau scene din natură erau mai calmi şi mai gânditori decât cei ce studiau scene urbane.

Cu toate acestea, până acum nu a fost posibilă studierea creierului unei persoane în afara unui laborator, atunci când aceasta se plimbă printr-un parc sau pe străzi. Recent, însă, oamenii de ştiinţă au conceput o versiune portabilă şi uşoară a electroencefalogramei, tehnologie prin care se înregistrează activitatea electrică a creierului.

Pentru acest nou studiu, ce a fost publicat în The British Journal of Sports Medicine, cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh şi de la Universitatea Edinburgh au ataşat aceste aparate portabile pe scalpul a 12 voluntari sănătoşi. Electrozii transmiteau wireless datele către un laptop purtat în rucsac de fiecare voluntar.

Apoi, cercetătorii i-au trimis pe voluntari la o scurtă plimbare de 2,4 kilometri pe un traseu ce cuprindea trei zone din Edinburgh. În primii 800 de metri, voluntarii traversau un cartier istoric de cumpărături, cu numeroase clădiri vechi şi cu mulţi pietoni pe trotuar, dar cu puţine maşini pe stradă. Apoi, voluntarii au intrat într-un parc, parcurgând încă 800 de metri. În cea de-a treia parte a plimbării, participanţii la studiu au intrat într-un cartier comercial aglomerat, cu trafic intens şi cu numeroase clădiri de beton.

Voluntarii au fost instruiţi să meargă în ritmul lor, dar să nu se grăbească sau să se oprească. Majoritatea au terminat plimbarea în aproximativ 25 de minute.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook