O nouă boală afectează deja 1 din 5 adolescenți



Potrivit unui nou studiu, unul din cinci adolesceți aude în mod constant un țiuit în urechi, însă puțini tineri iau măsuri pentru a se proteja de muzica prea zgomotoasă.

Autoarea studiului, Annick Gilles, un specialist de la Antwerp University Hospital din Edegem, Belgia, afirmă că aceeaşi proporţie se înregistrează şi în rândul adulţilor de vârsta facultăţii, scrie descoperă.ro.

Gilles şi coautorii săi se aşteptau ca proporţia să fie mai mare în rândul studenţilor, deoarece ei „ies mai des în cluburi”.

Tinitusul, numele medical al „ţiuitului din urechi”, este provocat de expunerea la zgomote şi prezintă o legătură cu problemele de auz. Persoanele care aud permanent un ţiuit în urechi au capabiltiatea de a auzi sunetele la acelaşi volum ca înainte de a suferi această vătămare, însă de multe ori le este dificil să separe sunetele amestecate.

Aproape 4.000 de elevi din liceele din Flandra au completat un chestionar despre ţiuitul temporar şi permanent din urechi pentru această cercetare, oferind și răspunsuri despre atitudinea lor faţă de zgomotele puternice şi despre măsurile de protejare a auzului.

Trei sferturi dintre aceștia au spus că au suferit temporar de tinitus, iar un copil din cinci afirma că aude tot timpul ţiuit în urechi. Doar 5% dintre copii au spus că au folosit vreodată o măsură de protecţie împotriva zgomotelor puternice, cum ar fi dopurile de urechi.

Tinitusul poate fi foarte supărător şi poate avea efecte dramatice asupra indivizilor”, a explicat Dr. Josef Shargorodsky, un cercetător specializat în auz de la Johns Hopkins Medicine din Baltimore. „Mulţi dintre adolescenţii din acest studiu au, cel mai probabil, şi pierderi de auz, lucru ce exacerbează problema”, afirmă specialistul.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook