Vineri 22 Noiembrie

O nouă descoperire ar putea transforma România într-o forță regională


Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat că extracția de gaze din Marea Neagră, preconizată până la sfârșitul deceniului, ar putea transforma România într-o forță regională și ar putea deveni independentă din perspectiva necesarului de gaze naturale, înlocuind "importurile de la ruşi".

Această descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Producţia ar putea începe pe la sfârşitul decenului acesta, undeva spre anii 2018", a declarat Gheorghe la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

Ea a arătat că în prezent sunt evaluate datele şi ar mai trebui şi alte sonde.

"Apoi va trebui să mai facem alte date seismice ca să vedem pe întreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmând ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu să luăm decizia, dacă sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investiţia propriu-zisă", a afirmat Gheorghe.

"În următorii ani peste 50% din necesarul de resurse energetice primare vor reveni şi în România din hidrocarburi, petrol şi gaze. Al doilea, având în vedere situaţia la gaz, pentru că vorbim acum de piaţa de gaz, 70% din necesarul românesc este producţie locală şi 30% este importată. Dacă se dovedeşte că această exploatare este comercială şi de succes, atunci avem şansele să fim independenţi energetic, din punctl de vedere al necesarului de gaze în România", a continuat Ghorghe.

Potrivit directorului general al OMV Petrom, pentru a extrage "prima moleculă de gaz" în România sunt necesare investiţii de miliarde de euro, efort investiţional cu aport la Produsul Intern Brut, care contribuie la bugetul de stat şi generază locuri de muncă, scrie realitatea.net.

Principalii producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, care cumulat produc anual aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, reprezentând două treimi din consumul anual, restul fiind importat din  Rusia.

 

 

 

sursa: realitatea.net

Comentarii Facebook