Vineri 15 Noiembrie

Oamenii au domesticit câinii sau invers? Vezi ce spun experții


Potrivit doctroului Brian Hare, autorul cărții ”The Genius of Dogs”, oamenii își acordă prea mult merit pentru domesticirea câinilor.

Teoria acceptată pe larg în ceea ce priveşte domesticirea câinilor susţine că un strămoş al nostru vânător-culegător a găsit câţiva pui de lup şi a decis să-i adopte. Cu timpul, aceşti lupi îmblânziţi şi-au arătat talentul de vânători, astfel că oamenii i-au păstrat în jurul focului de tabără până când au evoluat în câini.

Hare afirmă că această teorie nu are logică dacă stăm să analizăm relaţia noastră cu lupii de-a lungul istoriei. În primul rând, lupul a fost domesticit într-o perioadă în care oamenii moderni nu tolerau competitorii carnivori. De fapt, după ce oamenii moderni au ajuns în Europa acum aproximativ 43.000 de ani, au eradicat aproape toate carnivorele de mari dimensiuni care trăiau aici, inclusiv tigrii cu colţii pumnal şi hienele uriaşe. Dovezile fosile nu dezvăluie dacă aceste carnivore de mari dimensiuni au dispărut ca rezultat al înfometării, deoarece oamenii moderni au capturat toată carnea disponibilă, sau pentru că oamenii i-au ucis intenţionat. În orice caz, cea mai mare parte a animalelor carnivore care trăiau în Epoca de Gheaţă au dispărut.

De asemenea, Hare susţine că ipoteza conform căreia oamenii foloseau lupii pentru vânătoare nu se susţine. Oamenii erau vânători desăvârşiţi şi fără lupi, înregistrând un succes mai mare decât oricare alt carnivor. Lupii consumă multă carne, fiind nevoie de un cerb pentru a hrăni 10 lupi într-o zi, astfel că nu ar fi fost avantajos pentru oameni. De asemenea, oricine a văzut lupi hrănindu-se ştie că acestora nu le place să împărtăşească hrana.

De-a lungul istoriei dovezile arată că oamenii au eradicat lupii, nu au încercat să îi adopte. De-a lungul ultimelor secole, aproape toate culturile de pe Terra au vânat lupii până la dispariţie. Primele dovezi scrise despre persecutarea lupilor vin din secolul al VI-lea î.e.n., când Solon din Atena oferea o recompensă pentru fiecare lup ucis. Ultimul lup a fost omorât în Anglia în secolul al XVI-lea, la ordinul lui Henric al VII-lea. În Scoţia, pădurile făceau mai grea vânătoarea lupilor; ca răspuns, scoţienii au dat foc pădurilor. Nici în SUA lupii nu au avut o soartă mai bună: în 1930 nu mai exista niciun lup în principalele 48 de state ale ţării.

Aşadar, comportamentul nostru faţă de lupi duce la o întrebare aparent fără răspuns: cum a reuşit această creatură neînţeleasă să fie tolerată suficient de mult de oameni pentru a evolua în câinele domestic?

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook