Duminica 22 Decembrie

Obiceiul udatului in Ardeal

 

In a doua zi de Pasti, copiii si flacaii din comunitatile de momarlani, asa cum fac si cei din Transilvania, in general, pleaca cu udatul, un obicei stravechi care simbolizeaza viata si fertilitatea.

Cum se merge la udat in Ardeal

 

"Eu sunt micul gradinar / Cu sticluta-n buzunar / Si-am venit la dumneavoastra / Sa ud floarea din fereastra".

In trecut baietii udau fetele cu apa proaspata de fantana. Mai recent au inceput sa foloseasca apa de colonie si parfum. Fetele ii asteapta acasa imbracate frumos si le ofera oua rosii si cozonac, apoi ii poftesc la masa de paste. Se zice ca niciunei fete nu ii va merge bine anul respectiv daca nu este udata.

Dupa urarea de "Hristos a inviat", baiatul spune ca ii e sete si scoate un ulcior cu apa pe care o toarne pe gatul sau pe fata fetei spunand: "Sa-ti fie inima curata ca apa si ea sa te fereasca de orice boala." A doua zi fetele se mandresc cu numarul de udatori care le-au colindat.

Un alt obicei este ca feciorii din sat sa ia cu ei o galeata cu apa si sa mearga acasa la fetele nemaritate. Daca le gasesc dormind, toarna galeata pe ele. Se crede ca fetele care sunt udate se vor marita in curand.

Obiceiul udatului a ajuns in Transilvania prin intermediul sasilor, dar s-a raspandit pe filiera maghiara. In multe din poezioarele pe care le spun baietii, fetele sunt asemanate cu niste flori de aceea trebuie udate ca sa creasca mari.


Obiceiul "udatului" este preluat in Ardeal de la comunitatea maghiara, dar se practica si in Banat sau in Bucovina.

Comentarii Facebook