Vineri 22 Noiembrie

Oficial grec: ”Nu puteţi forţa ieşirea Greciei şi să menţineţi România în UE”

 

Rena Dourou, Guvernatorul celei mai mari şi mai semnificative regiuni administrative din Grecia – Attica, atrage atenția că este inadmisibilă excluderea Greciei din UE și menținerea unor ţări precum România şi Bulgaria.

 

Nu se va găsi o soluţie, dacă planul ticluit pentru ţara mea este de a da Grecia afară, în paralel cu aducerea salariilor şi pensiilor la nivelul celor din ţări precum Croaţia şi alte naţiuni balcanice. Nu poţi să menţii România şi Bulgaria în Uniunea Europeană şi să negociezi vreme de decenii accederea Turciei şi, în acelaşi timp, să forţezi ieşirea Greciei din familia Europeană” a declarat Dourou pentru “Der Speigel”.

 

Eurogrupul a fost de acord să mai dea o șansă Greciei, dar au fost impuse o serie de măsuri ce trebuie îndeplinite rapid, până miercuri 15 iulie, și altele până în 22 iulie.

 

- alinierea TVA-ului la acelasi nivel în toate regiunile țării. Grecii au avut până acum un TVA redus pentru insulele turistice și un TVA diferențiat pentru diverse domenii de activitate.

 

- forțarea privatizării unor proprietăți ale Greciei în valoare de 50 miliarde euro. Guvernul trebuie să transfere către un fond independent toate aceste bunuri. Singura concesie făcută la summit, față de măsura brutală solicitată sâmbătă de Eurogrup, se referă la locația fondului independent: va fi la Atena, nu la Luxemburg.

 

- reducerea de costuri în administrația publică: Guvernul de la Atena trebuie să vină cu măsuri concrete de tăieri până în data de 20 iulie; depolitizarea administrației este un alt punct asumat de guvernul elen;

 

- reformarea sistemului de pensii din Grecia - pensionarii se vor confrunta cu reducerea valorii punctului de pensie, creșterea plafonului de vârstă la care se atinge pragul de pensionare și eliminarea unor avantaje în criteriile de pensionare.

 

- lărgirea bazei de impozitare și un control mai bun al Fiscului în economia elenă;

 

- Grecia nu scapă de FMI și oficialii Fondului la Atena: noul acord prevede continuarea evaluărilor începând cu martie 2016;

 

- se dă drumul la executările silite în cazul creditelor neperformante acordate de băncile din Grecia, operațiune suspendată din iarna acestui an, în conditiile în care guvernul Syriza se angajase să obțină o restructurare a datoriei și eliminarea politicii de austeritate din țară;

 

- alte măsuri prevăzute în acord: privatizarea rețelei de electricitate, liberalizarea pieței de energie, adoptarea Codului de procedură civilă, asigurarea independentei legale pentru serviciul statistic al statului grec ELSTAT.

 

Alexis Tsipras a obținut o rediscutare a datoriei Greciei pe termen lung ”printr-o prelungire a scadențelor și printr-o negociere a dobânzilor”.

Comentarii Facebook