Miercuri 18 Decembrie

PAŞTE 2015: În ce dată cade Paştele în următorii 5 ani

 

Creștinii se pregătesc de sărbătoarea Învierii Domnului în fiecare primăvară. Data la care are loc această sărbătoare diferă.

 

Data la care pică Paștele depinde foarte mult de luna plină, prima lună plină din primăvară (echinocțiul de primăvară). Potrivit Bibliei, Cina cea de Taină a avut loc în ajunul sărbătorii evreiești Pesah, iar Iisus Hristos a murit a doua zi (în vinerea mare), conform romaniatv.net.

 

Sărbătoarea Pesah este determinată după prima lună plină (echinocțiul de primăvară). Consiliul de la Niceea din 325 a stabilit ca Paștele să se sărbătorească într-o zi de duminică, la o săptămână după luna plină (echinocțiul de primăvară). Cu toate că la Niceea s-a stabilit ca Paștele să fie sărbătorit în prima săptămână (duminica) după luna plină, respectiv echinocțiul de primăvară, există și astăzi diferențe între Răsăritul creștin și Apus, scrie  teotrandafir.com.

 

Acest lucru este cauzat de calendarele diferite după care bisericile (Catolică și Ortodoxă) calculează data Paștelui. Diferența de serbare a Paștelui nu poate fi mai mare de 5 săptămâni între catolici și ortodocși. Această dilemă fiind lămurită, iată când cad Paștele la ortodocși și la catolici în următorii 5 ani:

 

2015: Anul acesta Paștele ortodox pică pe pe 12 aprilie, iar la catolici cu o săptămână mai devreme, pe 5 aprilie (atunci când la ortodocși au loc Floriile)

2016: În 2016 va exista o diferență de o lună și ceva între Paștele ortodox și cel catolic: la ortodocși va cădea pe 1 mai, de Ziua Muncii, iar la catolici pe 27 martie

2017: Paștele cade deodată la ortodocși și catolici, pe 16 aprilie

2018: La ortodocși cade pe 8 aprilie, la catolici pe 1 aprilie

2019: Ortodocșii sărbătoresc Învierea Domnului pe 28 aprilie, iar catolicii pe 21 aprilie

2020: Învierea cade pe 19 aprilie la ortodocși și 12 la catolici

Comentarii Facebook