Duminica 22 Decembrie

"Please rob me!". Site -ul care spune lumii intregi ca nu esti acasa

Un site web, care ofera actualizari online la minut a persoanelor care nu sunt acasa, a starnit ingrijorarea, deoarece i-ar putea incuraja si ajuta pe hoti sa treaca la "actiune".

Site-ul, "Please rob me" (n.r. Te rog, fura-ma), lansat in aceasta saptamana, a fost criticat pentru ar fi instrumentul perfect pentru orice hot care se respecta. Cele trei creiere din spatele site-ul insista si spun ca ei nu ii ajuta pe spargatori, ci scot in evidenta pericolele pe care le aduce cel mai recent site de socializare, unde toti utilizatorii anunta locul unde se afla minut cu minut. Reteaua Foursquare, in care utilizatorii posteaza online locatia in care sunt, reprezinta o mina de aur pentru sparagatori, spun fondatorii site - ului "Te rog, fura-ma".

Pe situl citat scrie inca de la intrare: "Intentia noastra nu este si nu a fost niciodata ca oamenii sa fie furati". In schimb, ei incearca sa le atraga atentia oamenilor in legatura cu pericolul de a oferi prea multe informatii despre viata privata pe reteaua "world wide web".

Site -ul olandez canalizeaza intr-un singur loc informatii de pe alte portaluri de socializare precum Twitter, prezentand o lista cu toate casele "disponibile", unde proprietarii nu sunt prezenti. Informatiile despre persoane pot fi cautate in functie de oras sau de username -ul folosit pe Twitter.

 

"Lasam luminile aprinse cand mergem intr-o excursie, dar le spunem tuturor de pe internet ca nu suntem acasa. Pericolul e mare daca le spui tuturor unde te afli si le poate da de gandit hotilor. Nu incercam sa ii punem in pericol pe oameni si sa i expunem spargerilor, ci ii ajutam sa stea departe de probleme. La inceput a fost o gluma, dar pe urma am realizat ca publicarea locului in care te alfi poate crea probleme, asa ca acum sie -ul e un semnal de alarma", a declarat Frank Groeneveld, co-fondator al site -ului "Te rog, fura-ma".

Foursquare este o aplicatie similara Twitter -ului, care transforma harta unui oras intr-o tabla de joc si ii ajuta pe oameni sa se intalneasca. Utilizatorii se logheaza cu telefonul mobil sau laptopul pentru a-si inregistra pozitia cu ajutorul tehnologie de geolocatie. Detaliile sunt postate pe Twitter si pot fi cautate de oricine. Spre exemplu cautarea "4sq -@foursquare london" dezvaluie informatii postate de londonezi, care si-au parasit casele pentru a merge la diverse intalniri.

Spargatorii, cu putina munca de investigatie, pot afla unde locuiesc "clientii" lor si trebuie numai sa astepte mesajul de pe Twitter "nu e nimeni acasa" pentru a actiona linistiti. In unele cazuri utilizatorii isi dau adresele exacte, ceea ce face ca munca infractorilor sa fie si mai simpla.

Comentarii Facebook