Propuneri MAI pentru CODUL RUTIER! Amendă de 7.500 de lei și suspendarea permisului pe un termen mai lung
Proiectul de modificare a Codului Rutier prevede amenzi de până la 7.500 de lei pentru șoferii băuţi, care nu acordă prioritate pietonilor sau depăşesc viteza regulamentară cu peste 60 de kilometri pe oră. Permisele acestora vor fi suspendate 120 de zile.
Amenzile maxime prevăzute în ordonanţă, în clasa a V-a de sancţiuni, de la 21 la 100 de puncte-amendă (1.575 - 7.500 de lei), care în prezent se aplică numai persoanelor juridice ar urma să fie aplicate şi şoferilor care conduc având o alcoolemie de sub 0,8 grame/ litru, nu acordă prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în traversare sau depăşesc limita maximă de viteză pentru sectorul respectiv de drum şi categoria de vehicul căreia i se aplică cu peste 60 de kilometri pe oră, conform Mediafax.
Neacordarea priorităţii pietonilor se pedepseşte în prezent cu amendă din clasa a II-a de sancţiuni, în valoare de 300 sau 375 de lei, şi cu suspendarea permisului timp de 30 de zile, iar condusul sub influenţa băuturilor alcoolice cu amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, cuprinsă între 675 si 1.500 de lei, şi suspendarea permisului pentru 90 de zile, astfel sancţionându-se şi depăşirea limitei maxime de viteză cu peste 50 de kilometri pe oră, pragul de 60 de kilometri nefigurând în actualul Cod rutier.
Proba practică şi teoretică pentru obținerea permisului de conducere, filmate
Noul proiect prevede și majorarea perioadei de suspendare a permisului: 120 de zile când fapta şoferului a fost urmărită ca infracţiune, dar s-a dispus aplicarea unei sancţiuni administrative, şi de 180 de zile, în cazul unui accident de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane prin încălcarea unei reguli de circulaţie care se sancţiona prin suspendarea dreptului de a conduce şi în cazul în care fapta nu e urmărită ca infracţiune.
Șoferii amendaţi care nu achită valoarea sancţiunii, în termen de 90 de zile, vor avea permisele suspendate până fac dovada plăţii.
Chiar dacă şoferul sancţionat face plângere în instanţă, amenda nu se suspendă până la emiterea unei decizii. Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Plângerea depusă suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare, precum suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, se arată într-un comunicat al MAI.
Proiect de lege mai prevede interzicea circulaţiei maşinilor înmatriculate în alte state şi deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau reşedinţa în România, pentru mai mult de 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state.
La cererea poliţistului rutier, persoanele care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat vor avea obligaţia de a prezenta un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de o traducere legalizată în limba română a acestuia, potrivit proiectului.
Nerespectarea acestor obligaţii va fi sancţionată, dacă modificările vor fi adoptate, cu amendă din clasa a III-a, între 450 şi 600 de lei, dacă şoferul nu are asupra sa documentul doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul şi traducerea, şi respectiv din clasa a IV-a, între 675 şi 1.500 de lei, pentru cei care circulă cu un vehicul înmatriculat în alt stat mai mult de 30 de zile.
Interdicţia de a conduce în România autovehiculul înmatriculat în altă ţară după termenul de 30 de zile nu se va aplica persoanelor menţionate în certificatul de înmatriculare, celor care efectuează transport public de mărfuri sau persoane ori transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere, celor care sunt angajaţi sau asociaţi în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare şi celor care au încheiat un contract de leasing, mai prevede proiectul de lege.
Cei care nu au solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului în termen de 30 de zile de la data dobândirii acestuia vor fi sancţionaţi prin suspendarea înmatriculării, mai prevede proiectul de lege.
Conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare a fost suspendată se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
12 Comentarii
Principalul e sa nu semnezi nimic si sa ai cat mai multe obiectiuni.....astfel pana la urma nu trebuie sa platesti nimic! Cei care se vor asa zis civilizati sunt atat de ingusti incat nu isi dau seama ce inseamna cu adevarat asta, si anume SCLAVIE!!! .....totusi eu sunt convins ca nu mai se poate unfla mult balonul si se va sparge si atunci o sa fie… Citeste mai departe
Mi se pare foarte buna masura. Asa poate se civilizeaza si "soferul de Romania". Gresesti- platesti. Sunt prea multi conducatori auto care sunt adevarate pericole publice care nu respecta nici viteza legala nici prioritatile pt. pietoni.
De ce va este frica? Respectati legea si nu o sa va afecteze.
SUNT DE ACORD CU AMENZILE PROPUSE, DAR ACESTEA SA FIE VALABILE NUMAI PENTRU BETIVII CARE SE URCA LA VOLAN. LA TREEREA DE PIETONI, TRECERILE SUNT UNEORI AIUREA DE CATRE PIETONI, PENTRU CA SEMNELE DE CIRCULATIE NU SUNT VIZIBILE CLAR ,DE PE PARTEA CAROSABILA. PENTRU BETIVII LA VOLAN, PROPUN SUSPENDAREA CARBNETULUI PE 6 LUNI, IN ASA FEL CA, IMPREUNA CU… Citeste mai departe
@8:57 - daca ai argumente obiective prin care sa raspunzi la comentariul meu, te rog...dar asa comentariu in 2 peri nu ajuta la nimic...te rog reciteste comentariul meu si vezi ca nu am facut niciun fel de afirmatii idioate ca si cum pietonii trebuie sa se-apuce de atletism pentru a traversa strada. Eu am facut comentariul pe baza experientei atat ca… Citeste mai departe
bine, ma, gigi, dar nu ar fi mai bine sa se stabileasca niste intervale orare in care au voie pietonii sa traverseze? un minut la doua-trei ore te-ar multumi? dar si atunci in pas vioi si alert in semn de recunoastere pentru favorul facut de regele sofer amaritului care merge pe jos
De acord la partea cu alcoolul, unde trebuie impusa o disciplina drastica asupra soferilor. Insa la partea cu pietonii nu sunt de acord, si sa spun si de ce:
1. Pietonii nu sunt educati ce sa faca atunci cand ajung la o trecere de pietoni. Normal ei au OBLIGATIA sa se asigure inainte de a se angaja pe trecerea de pietoni, insa multi dintre ei (majoritatea)… Citeste mai departe
Poti sa ai salar 2000 de lei daca iei o amenda din asta , mori ca nu mai ai cu ce trai , sa nu mai vorbesc de un salar de 800-1000 lei, ca reusesti doar sa-ti platesti cheltuielile la bloc si sa mananci cel mai ieftin . Unde esti tu Tepes Doamne ?
In Romania nu poti respecta legea , pentru ca asa e facuta , sa vedeti cand stau cu radarul in camp deschis (nicio casa drum drept limita de viteza 60) ; ai salar 1500 de lei si platesti amenda 700 de lei , pai cu ce traiesti( daca ai 800 de lei salar nu cred ca ai masina ) ? Sa stai linistit cine are motor de 3000 , are bani si de amenzi sau nu le… Citeste mai departe
si daca am domiciliul atat in strainatate, cat si in romania, ca nu am renuntat la cel romanesc, si conduc masina inmatriculata afara, cum se va aplica legea?
propunerea mea este de a pune o perioada de 1 sau 2 ani de proba pentru proaspetii soferi, adica, de la 3 puncte, carnetul suspendat si obligatia de a face un curs special contra cost bineinteles.
sunt chiar mici amenzile. dublate ar trebui fata de cum sunt in proiectul de lege.
poate asa se mai domesticesc si romanasii. de ce oare cum, trec granita, 90% dintre ei stiu sa respecte regulile de circulatie?
si ar mai fi cazul sa scapam de toate masinile inmatriculate in bulgaria. ca deh, ei is smecheri ca si-au luat "bemeveu" cu motor de… Citeste mai departe
eu tot nu inteleg cum e posibil ca o amenda sa fie de cateva ori mai mare decat salariu minim pe economie? e bataie de joc
In Elvetia amenzile se dau in functie de venit. La noi, daca nu avem o functie inalta, inseamna ca facem parte din prostime. Desteapta-te Romane, si culca-te la loc, degeaa ne suparam pe unguri cand ne spun asta...au dreptae!