Duminica 22 Decembrie

Revoluție în medicină: A fost descoperită o nouă metodă de tratare a leucemiei


Oamenii de știință americani au prezentat publicității noi dovezi care atestă că folosirea terapiei genetice în manipularea sistemului imunitar reprezintă o metodă promițătoare în vindecarea cancerului.

Cinci pacienţi ce sufereau de un tip letal de leucemie au avut parte de remisiuni rapide şi complete în urma tratamentului inedit. Cercetătorii au folosit celule extrase din sistemul lor imunitar pe care le-au modificat genetic pentru a ataca boala.

Deşi studiul nu a fost unul amplu, cercetătorii au fost impresionaţi de faptul că în cazul tuturor celor cinci pacienţi, cancerul a fost eradicat. În cazul unuia dintre cei cinci pacienţi, toate dovezile ce atestau prezenţa cancerului au dispărut la doar opt zile de tratament.

Rezultatele obţinute sunt profunde”, a comentat Renier J. Brentjens, oncolog în cadrul Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York şi totodată autorul principal al acestui studiu. „Este un pas extraordinar”, a adăugat cercetătorul.

Studiul a fost publicat în jurnalul Science Translational Medicine.

Pacienţii aveau vârste cuprinse între 23 şi 66 de ani şi fuseseră diagnosticaţi cu leucemie limfoblastică acută (ALL). Toţi fuseseră trataţi cu chimioterapie, însă boala revenise. De regulă, în cazul acestor pacienţi singura speranţă este un transplant de măduvă, iar mulţi nu supravieţuiesc suficient de mult pentru a beneficia de un astfel de transplant.

Această realizare are potenţialul de a creşte numărul oamenilor care sunt vindecaţi”, a comentat Carl June, un cercetător specializat în cancer din cadrul Universităţii Pennsylvania ce nu a luat parte la acest studiu. Eforturile lui June cu o tehnică similară au dus la rezultate promiţătoare în cazul leucemiei limfoide cronice şi în cazul leucemie limfoblastice acute la copii.

Conform datelor American Cancer Society, 6.000 de persoane sunt diagnosticate anual în SUA cu leucemie limfoblastică acută, dintre care o treime sunt adulţi.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook