Vineri 18 Octombrie

REVOLUȚIE MEDICALĂ: Leacul pentru HIV, la câteva luni distanță


Cercetătorii danezi susțin că în scurt timp vor avea posibilitatea de a identifica un leac pentru HIV care să fie potrivit pentru producția în masă și totodată accesibil întregii populații.

Cercetătorii efectuează teste clinice pentru a verifica eficacitatea unei „strategii noi” în care este eliminat ADN-ul uman din virusul HIV, ceea ce permite sistemului imunitar să-l distrugă permanent.

Dacă efortul cercetătorilor va fi încununat cu succes, această reuşită ar reprezenta un pas uriaş în cursa pentru identificarea unui leac pentru virusul care provoacă temuta boală SIDA.

Testele de laborator au arătat deja că tratamentul funcţionează, iar acum cercetătorii desfăşoară teste clinice pe oameni.

Tehnica oamenilor de ştiinţă presupune eliberarea virusului HIV din „rezervoarele” pe care le formează în celulele ADN, aducându-l la suprafaţa celulelor. Odată ajuns la suprafaţă, sistemul imunitar al corpului poate să-l distrugă în urma întăririi sale cu ajutorul unui vaccin.

Studiile in vitro efectuate în laborator pe celule umane au avut o rată de succes atât de mare încât în luna ianuarie a acestui an cercetătorii au obţinut 12 milioane de coroane daneze (1,6 milioane de euro) de la Consiliul de Cercetări Danez pentru a efectua studii pe subiecţi umani.

Testele clinice sunt în curs de desfăşurare, iar doctorul Ole Søgaard anunţă că primele rezultate sunt „promiţătoare„.

Sunt aproape sigur că vom avea succes în tentativa noastră de a elibera HIV-ul din rezervoare. Provocarea constă în «convingerea» sistemului imunitar al pacienţilor să recunoască virusul şi să-l distrugă. Acest lucru depinde de puterea şi sensibilitatea fiecărui sistem imunitar”, a explicat doctorul Ole Søgaard de la Universitatea Aarhus.

Dacă cei 15 pacienţi care participă acum la testele clinice vor fi vindecaţi de HIV, leacul va fi încercat pe un număr mai mare de persoane.

Dr. Søgaard subliniază că leacul nu este un vaccin, astfel că este în continuarea foarte important ca oamenii să fie conştienţi că anumite comportamente nesigure, printre care sexul neprotejat şi refolosirea acelor, trebuie evitate pentru a evita infectarea cu HIV.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook