Duminica 22 Decembrie

Se schimbă iar legile justiției: Președintele nu mai numește șefii DNA, DIICOT și Parchetului General

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat modificările care vor apărea în noile legi ale justiției. 

 

Modificările vizează Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Procedura de numire în funcţiile de conducere de la ICCJ, parţial se păstrează, parţial se modifică. Preşedinte ICCJ se numeşte de preşedinte, propunerea să nu o mai facă plenul CSM, ci secţia de judecători. Procedura de numire la ministerul PUBLIC - PG, DNA, DIICOT, să decidă secţia de procurori din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. Ce apare modificat aici, faptul că decide secţia pentru procurori, faptul că propunrea vine de la ministrul Justiţiei. MCV recomandă o procedură transparentă, neamestecul factorului politic. Se va spune, de ce preşedintele ICCJ e numit de preşedintele Republicii şi procurorii sefi de CSM? Răspunsul derivă din statulul special: procurorii sunt subordonaţi ierarhic, judecătorii nu”, a spus Toader.

 

Alte modificări sunt:

 

- vechimea de 8 ani ppentru ca un procuror să promoveze la DIICOT sau DNA.

 

- vechime de 7 ani pentru ca un judecător să promoveze la tribunal sau la tribunal specializat; 10 ani pentru Curtea de Apel şi tot 10 ani vechime în funcţia de procuror pentru a promova la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel; 15 ani vechime pentru a promova ca procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

- 18 ani vechime pentru ca un judecător să poate promova ca judecător la Înalta Curte și tot atât pentru un procuror.

 

Ministrul a mai spus că proiectul va fi trimis spre aprobare Guvernului și apoi va intra în procedură legislativă normală, fără a exista posibilitatea adoptării prin Ordonanță de Urgență.

Comentarii Facebook