Duminica 22 Decembrie

STUDIU: Sunt europenii din Est mai fericiți când emigrează în Occident?


Sociologul britanic David Bartman de la Universitatea Leicaster a realizat un studiu pentru a investiga această întrebare, iar răspunsul este unul destul de surprinzător. Majoritatea emigranţilor nu erau mai fericiţi după ce au plecat din ţara natală, iar cei ce emigraseră din Polonia erau chiar mai nefericiţi.

Dr. Bartram a analizat, în studiul publicat în jurnalul Migration Studies, datele din European Social Survey colectate de la mai bine de 42.000 de persoane pentru a afla dacă oamenii sunt mai fericiți după mutarea în altă ţară.

Cercetarea efectuată de sociologul britanic compara fericirea emigranţilor cu fericirea persoanelor care au rămas în ţara de origine a emigranţilor.

Emigranţii din Europa de Est nu par să fi devenit mai fericiţi în urma emigrării în Europa de Vest. Emigranţii erau mai fericiţi decât cei ce au rămas în ţară, însă analiza sugerează că aceştia erau deja mai fericiţi decât cei ce au rămas în ţară chiar şi înainte să plece. Astfel, avantajul emigranţilor în ceea ce priveşte fericirea nu pare să fie o consecinţă a migraţiei; acest avantaj era deja prezent înainte ca migraţia să aibă loc”, explică cercetătorul, potrivit Descoperă.ro.

În general, studiile asupra fericirii sugerează că persoanele nu obţin creşteri de durată în ceea ce priveşte fericirea atunci când obţin o creştere a veniturilor”, spune dr. Bartram.

Migranţii, totuşi, îşi pot creşte veniturile în mod considerabil atunci când se mută într-o ţară mai bogată. Chiar dacă fac acest lucru, însă, ar putea ajunge într-o poziţie relativă mai joasă în ţara în care se mută – iar poziţia relativă contează, de regulă, mai mult pentru fericire decât puterea de cumpărarea sau venitul absolut al unei persoane”, adaugă specialistul.

Comentarii Facebook