Te simți mai bine dacă nu îți ceri scuze Când greșești? Cercetătorii îți spun de ce
Un proverb vechi spune că a greși e omenește, la fel cm este și faptul că refuzi să îți ceri scuze când greșești.
Cu toţii cunoaştem oameni care au comis o greşeală şi care refuză să admită acest lucru şi să-şi ceară scuze.
De la începutul timpurilor, părinţii şi profesorii explică tinerilor că este bine să-şi asume greşelile şi să-şi ceară scuze, iar studiile psihologilor au subliniat de-a lungul timpului valoarea psihologică a scuzelor. Recent, însă, psihologii au început să studieze şi motivele pentru care oamenii refuză să-şi cearcă scuze. Specialiştii s-au gândit că un fenomen atât de răspândit precum refuzul de a ne cere scuze când greşim trebuie să aibă un beneficiu psihologic la rândul său.
De curând, cercetătorii Tyler G. Okimoto, Michael Wenzel şi Kyli Hedrick au publicat un studiu în care detaliază ce se întâmplă în mintea persoanelor care refuză să-şi cearcă scuze. Oamenii de ştiinţă au descoperit că părinţii care spun copiilor că atunci când îţi ceri scuze te vei simţi mai bine spun adevărul, dar nu adevărul complet.
„Am descoperit că, într-adevăr, după ce îşi cer scuze oamenii se simt mai bine. Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că şi persoanele care refuză să-şi cearcă scuze se simt mai bine ulterior, iar uneori se simt chiar mai bine decât dacă ar fi acceptat să-şi ceară scuze”, spune Okimoto.
Cercetătorii au intervievat 228 de americani şi le-au solicitat să-şi amintească un moment în care au comis o greşeală. Majoritatea şi-au amintit incidente minore, însă unii au rememorat probleme mai serioase, inclusiv infracţiuni precum furtul.
Apoi, cercetătorii i-au întrebat pe voluntari dacă şi-au cerut scuze sau dacă au decis să nu-şi ceară scuze, chiar dacă ştiau că au greşit. De asemenea, oamenii de ştiinţă au împărţit voluntarii aleatoriu în două grupuri şi au cerut persoanelor dintr-un grup să compună un email în care îşi cer scuze pentru acţiunile lor, iar celor din cel de-al doilea grup să compună un email în care să refuze să-şi ceară scuze.
Citește mai departe pe Descoperă.ro.
0 Comentarii