Tőkés László despre Centenarul Marii Uniri: Pentru noi, maghiarii, sunt o sută de ani fără împliniri

 

Europarlamentarul Tőkés László, președintele CNMT, cere autorităților române să ”onoreze Centenarul refuzând incitarea naționalistă și conflictul, favorizând construcția și speranțele”.

 

Tokes Laszlo susține că maghiarii nu au de cesă se bucure pentru că ei au pierdut Transilvania. 

 

În ziua de 12 octombrie a avut loc o consfătuire la Casa Libertății Religioase din Cluj, despre viitorul relațiilor româno-maghiare, în contextul centenariilor noastre din aces an.  

 

Centenariile noastre maghiare și române poartă semne opuse unul față de celălalt. Aseară – în ziua comemorării reformei religioase (1517) – l-am evocat pe fostul premier ungur, renumitul om de stat contele István Tisza, care a fost asasinat de bolșevici exact în urmă cu o sută de ani. Dispariția sa tragică – în sens simbolic – a însemnat și sfârșitul Ungariei istorice, componentă a Monarhiei Austro-Ungare. În contrast cu acesta, apropriatul centenar al Adunării Naționale de la Alba-Iulia va fi serbat de români ca drept zi de naștere a României Mari. 

 

Situația este asemănătoare cu ziua orașului Oradea (12 octombrie), fastul provocator al serbării acesteia umbrându-l chiar și pe ultranaționalistul Gheorghe Funar. Pentru noi această zi înseamnă ocuparea de către trupele sovietice și române al vechiului, istoricului oraș maghiar întemeiat de către regele Ladislau cel Sfânt.

În mod similar, se bate cap în cap sărbătorirea centenarului creării Consiliilor Naționale român, slovac și sârb, care au urmărit ciopârțirea Ungariei de odinioară, cu centenarul înființării Consiliul Național din Transilvania și Consiliul Național Secuiesc, care s-au constituit în vederea apărarea intereselor maghiare.   

Concetățenii noștrii români trebuie să înțeleagă și să simtă, că ceea ce constituie pentru ei prilej de sărbătoare, pentru noi sunt momente de doliu ale istoriei. De aceea, nimeni să nu aștepte de la noi să ne bucurăm, să aplaudăm la comandă.     

 

Comunitatea maghiară din Transilvania condamnă pe drept acei reprezentanți ai UDMR – spre exemplu președintele Consiliului Județean Satu Mare și parlamentarul zonei – care la aniversarea ocupării de către amata română a orașului maghiar Carei au fost în stare să jubileze împreună cu reprezentanții puterii române, să asiste la batjocorirea maghiarimii într-un cadru de nationalism extrem. 

 

Ne amintim cu amărăciune și de gestul fostului premier maghiar Péter Medgyessy, precum și de acei parlamentari ai UDMR care l-au asistat la festivitatea organizată la Hotelul Kempinski din Budapesta de către premierul român de atunci, Adrian Nǎstase, cu ocazia aniversării Adunării Naționale de la Alba Iulia.

 

Ne exprimăm indignarea și pentru enunțul președintelui Consiliului European Jean-Claude Juncker rostit la dezbaterea din Parlamentul European dedicat viitorului Europei, referitor la adunarea populară de la 1 decembrie 1918, omagiind centenarul acestui eveniment ca fiind o sărbătoare comună a Europei și a României. De altfel, nu-l putem înțelege nici pe președintele Klaus Iohannis, care a participat și el la acest simpozion în calitate de invitat: cum poate sărbători acel centenar, care – în fond – a atras după sine dispariția aproape integrală a comunității germane din Transilvania, numărând atunci circa șapte-opt sute de mii de oameni.

 

Ținând cont de toate acestea, considerăm, ca fiind în totalitate greșit și inacceptabil faptul, că sărbătoarea națională a patriei noastre comune, România, precum și unele sărbători locale se bazează în mare măsură pe trăirea sentimentală și psihoza istorico-politică antimaghiară, reprezentând pentru comunitatea maghiară din Transilvania, factor constituant al statului român, o jignire profundă. În declarația noastră comună româno-maghiară din octombrie de aceea ne-am adresat concetățenilor români și autorităților: ”Apelăm la compatrioții noștri și la autoritățile publice să onoreze Centenarul refuzând incitarea naționalistă și conflictul, favorizând construcția și speranțele”. 

 

Noi, maghiarii din Transilvania, privim la secolul lăsat în urmă ca la ”o sută de ani fără împliniri”. Cu ce ne-ar putea îmbucura ”Centenarul Marii Uniri”? Statul român ne-a deposedat de proprietăți, de drepturi și de libertăți – și nici după o sută de ani nu putem reintra în posesia lor în această ”democrație originală” de acum. 

 

Se pune pe drept întrebarea: maghiarii din Transilvania pentru ce ar putea fi recunoscători imperiului român constituit acum o sută de ani? Bilanțul este foarte sărăcăcios. Am pierdut enorm de mult și nu am câștigat aproape nimic.

 

În schimb putem constata pe drept, că România, românii au câștigat enorm de mult prin acapararea părții maghiare a Ardealului, a Banatului, a Țării Crișurilor, a Maramureșului.

 

Pentru Oradea Mare – spre exemplu – concetățenii noștrii români ar putea fi recunoscători de-a binelea. Și după trecerea a o sută de ani, aproape tot ce este însemnat în acest oraș, este moștenirea trecutului maghiar și evreu. Chiar și catedralele ortodoxe și greco-catolice au fost clădite în timpurile maghiare.

 

Intențiile și politica primarului Ilie Bolojan pot fi parțial înțelese: în calitatea sa de conducător nationalist al orașului reprezintă interesele majorității române. Noi maghiarii în schimb nu suntem naționaliști, noi suntem patrioți. ”Naționalistul îngrădește drepturi, patriotul apără drepturi”, a spus marele nostru poet, Gyula Illyés. Dorim ca domnul Primar, autoritățile românești și partidele politice ale majorității să fie patrioți, nu naționaliști, să apere, să ajute maghiarii care din foști majoritari au devenit minoritari la ei acasă. 

 

În numele Consiliului Național Maghiar din Transilvania și al Partidului Popular Maghiar din Transilvania facem apel către conducerea municipiului Oradea, să desemneze o altă dată decât cea de 12 octombrie pentru a sărbători ziua orașului, o dată care să nu ne dezbine, să nu ne pună față în față, dimpotrivă, care să ne lege pe unii de alții.

 

Ne exprimăm sprijinul total față de Gyula Zatykó în activitatea depusă în interesul comunității maghiare din Oradea în calitatea sa de consilier al primarului. Așa cum dezaprobăm jucarea ”cărții maghiare” de către naționaliștii români, dezaprobăm în aceiași măsură scoaterea „cărții române” de către liderii UDMR.  

 

Maghiarii din Oradea – precum și cei din Ardeal și Partium – nu pot cădea la învoială. Pe poziția fiecăruia dintre noi, în interesul personal, al orașului, al țării, să luăm exemplu de la românii de acum o sută de ani, de la patriotismul lui Aurel Lazăr și al generației sale, în același mod să luăm atitudine pentru interesele noastre de maghiari. Să nu dăm înapoi, să nu dezertăm! 

 

Oradea, la 1 noiembrie 2018

 

Tőkés László

europarlamentar

președintele CNMT”.

Comentarii Facebook