Duminica 22 Decembrie

Top 10 factori din cauza cărora nu poţi avea un somn uşor. Cum le poţi face faţă


În vremurile agitate pe care le trăim, somnul este primul lucru sacrificat când avem prea multe de făcut şi timpul e puţin.

Pe termen lung, privarea de somn, poate avea efecte negative şi îţi poate distruge sănătatea. Studii recente au arătat că există o strânsă legătură între lipsa de somn şi obezitate, boli cardiace, hipertensiune şi diabet de tip 2. Vestea bună e că efectele pot fi reversibile dacă îţi reiei programul de somn.

Iată principalele motive din cauza cărora nu poţi avea un somn liniştit şi câteva sfaturi să te fereşti de ele.

Dacă te gândeşti prea mult, n-o să mai poţi avea un somn uşor
Motivul pentru care anumite gânduri nu atât de important te măcină noaptea şi par să te ţină treaz este că nu poţi să te concentrezi aşa bine precum atunci când eşti complet treaz.Educa-ţi mintea să se comporte diferit atunci când încerci să adormi . Ai mai puţin control asupra gândurilor tale deoarece eşti într-o stare de adormire, deşi crezi că eşti treaz.Ridică-te şi plimbă-te puţin că să alungi gândurile şi să te linişteşti. Nu e bine să începi să asociezi patul cu momentele de anxietate.


Somnul uşor dispare dacă exagerezi cu nopţile nedormite în weekenduri
Nopţi nedormite urmate de somn până la amiază îţi dau peste cap ceasul biologic. Nu te scuză că e weekend şi astfel programul de somn trebuie să fie diferit. Chiar dacă stai mult treaz şi te culci târziu, încearcă să păstrezi aceeaşi oră de trezire. Dacă eşti prea obosit în timpul zilei poţi să tragi un pui de somn scurt pentru a nu îţi amână prea mult somnul de noapte.


Când partenerul sforăie, adio somn uşor!
Sforăitul poate atinge până la 90 de decibeli, adică la fel de tare că zgomotul de la un blender. Chiar dacă reuşeşti să adormi, sforăitul îţi va întrerupe mereu somnul REM – cea mai odihnitoare etapă. Roagă-ţi partenerul să doarmă pe o parte şi nu pe spate. Dacă nu reuşeşte, apelaţi la alte metode existente pentru a remedia sforăitul – perne speciale, plasturi sau un control la ORL-ist.

Vezi continuarea pe sfatulparintilor.ro.

Comentarii Facebook