Top 13 adevăruri despre metabolismul tău
Informații despre metabolism apar din toate direcțiile, de la surse medicale, până la zvonurile transmise din gura în gura, iar astfel ajung să apară și multe informații false.
Iată care sunt cele mai importante adevăruri pe care trebuie să le știi despre metabolismul tău:
1. Ce este metabolismul
Metabolismul se refera la toate procesele corpului prin care acesta descompune hrana si o transforma in energie. Aceste procese se refera atat la respiratie, cat si la digestie, la sustinerea masei musculare, la depozitarea grasimii si la circulatia sangcelor. Practic, este vorba de orice parte si proces ale corpului pentru functionarea carora este necesara transformarea nutrientilor in energie/calorii. Metabolismul implica doua procese distincte: reactiile anabolice, care presupun sustinerea si dezvoltarea structurilor celulare si depozitarea energiei, si reactiile catabolice, care presupun descompunerea moleculelor pentru generarea de energie.
2. Ce este rata metabolica
Metabolismul este adesea confundat cu rata metabolica. Aceasta din urma este, de fapt, ritmul/viteza metabolismului uman prin care este consumata energia. Mai pe scurt, este ritmul de ardere a caloriilor ingerate.
3. In general, cu cat masa musculara este mai mare si cea a grasimii mai mic, cu atat rata metabolismului este mai mare
Rata metabolica este puternic influentata de cele doua mase ale corpului: muschii si tesutul adipos. Persoanele care au mai multi muschi si mai putina grasime au rate metabolice mai mari, in timp ce persoanele mai grase, care au implicit mai putina masa musculara, au un ritm metabolic mai lent.
4. Ce stil alimentar iti poate creste rata metabolismului
Studiile au aratat ca organismul consuma mai multa energie pentru a procesa alimentele bogate. Cu cat alimentatia contine mai multe proteine (carne, spre exemplu), cu atat rata metabolica creste.
5. Cum difera rata metabolica de la femei la barbati
Barbatii au, de regula, un ritm metabolic mai rapid decat femeile, pentru ca au mai multa masa musculara. Chiar daca un barbat are cateva kilograme in plus fata de greutatea corporala normala, o femeie cu o silueta in limite normale va avea mai mult tesut adipos decat muschi, in comparatie procentuala fata de barbat.
6. Ce ne influenteaza metabolismul
Metabolismul si rata metabolica sunt influentate de numerosi factori. Mostenirea genetica joaca un rol extraodinar de important. Este unul dintre motivele pentru care unele persoane pur si simplu nu se ingrasa, indiferent ce si cat mananca, in timp ce alti oameni se ingrasa chit ca mananca foarte putin. Al doilea factor este stilul de viata – mai exact regimul alimentar si efortul fizic depus. Cu cat regimul alimentar este mai bogat in grasimi si in carbohidrati, iar efortul fizic este la nivel minim, adesea inexistent, cu atat exista riscuri reale si foarte mari ca persoana sa se ingrase. Al treilea factor este varsta. Indiferent daca ai un ritm metabolic mai rapid sau mai lent, un lucru este cert: cu cat inainteaza omul in varsta cu atat arderile devin mai lente.
7. Metabolismul este controlat de tiroida
Glanda tiroida este principalul organ care regleaza metabolismul, producand hormoni care influenteaza aproape orice aspect de functionare a corpului: cat de incet sau cat de repede sunt arse caloriile, cand si daca cladesti masa musculara prin proteine sau depozitezi energie in tesutul adipos si cum raspunde corpul tau la alti hormoni. Spre exemplu, persoanele care sufera de hipertiroidie (glanda produce prea multi hormoni) sunt de regula mai slabe, iar cele care au hipotiroidie (glanda tiroida este mai lenesa) sunt mai degraba grase sau au tendinte de ingrasare.
8. Trasul de fiare iti mareste rata metabolica
Intr-adevar, exercitiile fizice de forta, cunoscute popular ca trasul de fiare la sala, te pot ajuta sa slabesti accelerandu-ti ritmul metabolic. Insa oamenii de stiinta nu au putut pune punctul pe „i” si n-au cazut de comun acord asupra modului in care acest lucru se intampla.
Pe masura ce imbatranesti, rata metabolica incetineste
Odata cu trecere anilor, corpul pierde masa musculara in mod inevitabil. Din acest motiv, ritmul arderilor din corpul tau incetineste, mai ales dupa varsta de 25-30 de ani. Cu fiecare deceniu care trece, rata metabolica scade cu 2%.
Citește mai departe pe Lyla.ro
0 Comentarii