Duminica 22 Decembrie

Top 3 lucruri pe care să nu le faci niciodată copiilor

Ca părinți, întotdeauna incercați să faceți tot ce este mai bun pentru copil și să îi dați cele mai bune exemple de urmat, dar uneori dorința de protejare vă afectează deciziile, astfel determinându-vă să faceți alegeri nepotrivite.

Iată 3 pe care nu trebuie să le faci niciodată copilului tău:

1. Temele

Recunoaste, e usor sa cedezi in fata copilului cand are de facut teme la care nu are indemanare sau are prea multe de facut si nu ii ajunge timpul. In primul moment strambi din nas si in al doilea te surprinzi cu creionul in mana prestand alaturi de el ce are nevoie.
Acel plans plin de frustrare in care copilul spune cu naduf “Nu pot!! Nu stiu!! Ajuta-ma!” poate inmuia si cel mai rigid parinte. Uneori, pentru linistea din casa ti se pare mai usor sa il ajuti. Dar inainte sa cedezi, opreste-te si gandeste-te bine. Adevarul este ca el trebuie sa isi faca singur tema.


2. Sa vorbesti in numele copilului

Este foarte usor sa pui tu cuvinte in gura copilului tau. Copilului capata abilitatea de a sti ce sa vorbeasca pe masura ce cresc si se maturizeaza si din acest motiv, parintii au tendinta sa raspunda ceea ce crede ca e normal sa raspunda copilul, fara sa verifice ce gandeste sau simte acesta cu adevarat.
Stim ca cei mici sunt nesiguri si incapabili sa se exprime bine si deseori se bucura ca mama sau tata il ajuta, fie ca e vorba de a intreba un copil vecin daca vine la joaca sau sa ceara un pahar de apa cand e intr-o vizita. Dar e important sa il incurajezi sa isi faca vocea auzita.

Cum altfel poate copilul sa capete incredere de sine daca nu are ocazia sa vorbeasca in nume propriu, oricat de greu este la inceput? Este sanatos sa discutati impreuna si sa ii faci sugestii ce ar putea sa spuna intr-o anume situatie cu care se confrunta la scoala, dar nu te duce tu in numele lui sa vorbesti decat daca este absolut necesar.


3. Sa ii alegi prietenii

Acest subiect este provocator pentru multi parinti. Este natural sa vrei sa alegi sau sa fii de acord cu cine se joaca copilul tau, pentru ca iti place sa fie amic cu acel baietel dulce si cuminte intalnit duminica in parc sau cu fetita vecina a familiei cu care sunteti prieteni. In mintea ta, tu crezi ca stii ce e mai bine pentru copilul tau. Dar lectia prieteniei este una pe care trebuie sa o invete pe pielea sa. Cat timp copilul este mic, detii un oarecare control asupra copiilor cu care este prieten insa pe masura ce creste, el isi va alege singur prietenii. Aceasta este una din situatii in care trebuie sa renunti la orice control.

Simplul fapt ca esti prieten de familie cu o alta familie nu inseamna ca si copiii vostri trebuie sa se inteleaga. Intai de toate si foarte important, nu forta nimic.



Citește mai multe pe Sfatulparintilor.ro



Comentarii Facebook