Miercuri 6 Noiembrie

Top 5 alimente ”nocive” pe care ar trebui să le consumi



Alimente considerate “proaste” sau “nocive” pentru sanatate si silueta pot fi, de fapt, foarte bune daca sunt consumate in cantitati mici sau moderate. De altfel, unele chiar nu trebuie sa lipseasca din alimentatie!

Fainoasele

Intr-adevar, nu este indicat sa mananci paine alba si nici una intreaga intr-o singura zi. Dar produsele de panificatie facute din faina integrala sunt chiar recomandate in dieta zilnica pentru ca ajuta la buna functionare a digestiei si la functia excretorie. Astfel ca trei-patru felii de paine neagra sunt chiar bune pentru sanatate si silueta, mai ales daca le mancam in prima parte a zilei.

Totodata, glutenul pe care il contine majoritatea produselor cereale este esential pentru sanatate, avand capacitati de a reduce riscul de aparitie a diabetului, a bolilor de inima, a cancerului si chiar ajuta la echilibrarea greutatii corporale. Singurii care trebuie sa evite glutenul, chiar sa il elimine de tot din alimentatie, sunt persoanele cu intoleranta la gluten.

Ouale

Ouale chiar nu merita proasta reputatie pe care o au in prezent. In ultimele decenii, multe voci au avertizat ca favorizeaza cresterea colesterolului “rau” din sange si aparitia bolilor de inima. Insa oamenii trebue sa stie ca colesterolul din alimente este doar o mic factor ce contribuie la colesterolul marit din sange, iar niciun studiu nu a reusit sa confirme ca ouale au o legatura cu cresterea “grasimii in sange” sau cu aparitia bolilor cardiace. Grasimile saturate sunt responsabile de cresterea colesterolului in sange, iar un ou contine doar 1,6 grame de astfel de grasimi. Mai mult, japonezii care sunt cei mai mari mancatori de oua de pe Glob sunt o populatie cu nivel relativ scazut de colesterol in sange si cu cazuri putine de boli de inima. Motivul: japonezii nu consuma multe grasimi saturate, iar ceea ce contine ouale nu sunt suficiente, spre deosebire de americani care mananca si oua, dar si carnati si bacon la o singura masa.

Cartofii

Cartofii au fost gasit vinovati pentru cresterea nivelului de zahar in sange, al glicemiei, dar si pentru rezistenta la insula, pentru cresterea in greutate si pentru aparitia diabetului zaharat de tip II. Insa nu cartofii sunt marea problema, ci tot ce contine alimentatia. Pana una alta, la fel cum cartofii trebuie consumati in cantitati mici sau deloc de un diabetic, pentru ca cresc nivelul glicemic, la fel trebuie consumate si mazarea si morcovii pentru ca au acelasi efect. Mai mult, problemele de sanatate de tipul cresterii in greutate sau al diabetului nu trebuie puse pe seama cartofilor, caci, in general, oamenii chiar mananca mai putini cartofi decat, spre exemplu, produse de patiserie.

Citește mai departe pe Lyla.ro

Comentarii Facebook