Top 5 semne care îți arată că suferi de lipsă de vitamine
Atunci când organismul încearcă să îți arate că există anumite probleme de sănptate, cum ar fi o scădere a nivelului de vitamine și minerale din corp, semnele pot fi uneori destul de dificil de descifrat.
„Cu hrana procesată de azi, e uşor să ne alegem cu o carenţă de vitamine, fie pentru că nu consumăm uificient din alimentele care ne trebuie, fie pentru că nu absorbim cum trebuie nutrienţii, din cauza unor probleme digestive”, spune dr. Susan Blum, fondatoare a Blum Center for Health şi autoare a unei cărţii recent apărute, The Immune System Recovery Plan.
„S-ar putea să nu ai o boală propriu-zisă, dar nu vei funcţiona la capacitatea maximă, deoarece vitaminele sunt cofactori pentru toate reacţiile biochimice din organism. Avem nevoie de ele ca să funcţionăm cum trebuie.”
Iată, mai jos, 5 semne care arată că ai putea suferi de o carenţă de vitamine şi/sau minerale.
Vestea bună este că multe dintre aceste carenţe sunt uşor de corectat prin modificarea alimentaţiei. Dar, dacă semnele supărătoare persistă, adresaţi-vă neapărat unui medic.
1. Crăpături la colţurile buzelor
Ar putea fi vorba despre o carenţă de: fier, zinc şi anumite vitamine B, precum niacina (B3), riboflavina (B2) şi B12.
„ Se întâmplă frecvent, dacă eşti vegetarian, să nu obţii suficient fier, zinc şi vitamina B12 [din alimentaţie]”, spune dr. Blum. Asemenea carenţe pot apărea şi în cursul curelor de slăbire, dacă nu se consumă suficiente proteine esenţiale pentru formarea componentelor sistemului imunitar.
Soluţia: mâncaţi mai mult pui, somon, ton, ouă, scoici, roşii uscate la soare, sfeclă, pastă de susan, arahide, leguminoase precum lintea. Absorbţia fierului este stimulată de vitamina C, care ajută şi la combarterea infecţiilor, aşa că e bine să combinaţi alimentele de mai sus cu legume ca broccoli, ardei roşii şi conopidă.
2. Piele iritată, roşie, solzoasă, pe faţă (uneori şi alte regiuni ale corpului) şi căderea părului.
Ar putea fi vorba despre o carenţă de: biotină (B7).
Vitaminele din grupa B sunt solubile în apă, aşa că, în cazul celor mai multe dintre ele, organismul nu face rezerve (spre deosebire de vitaminele A, D,K, E, care sunt liposolubile, adică se dizolvă în grăsimi). Atenţie în cazul în care obişnuiţi să mâncaţi ouă crude: o proteină din albuşul de ou, numită avidină, împiedică absorbţia biotinei. Avidina este însă dezactivată când ouăle sunt gătite.
Soluţia: consumaţi mai multe ouă gătite, somon, avocado, ciuperci, conopidă, fructe oleaginoase (alune, nuci , migdale), zmeură şi banane.
Citește mai departe pe Descoperă.ro
0 Comentarii