Topul bolilor omului modern
Stresul de zi cu zi și agitația din mediul cotidian sunt un factor principal în apariția problemelor de sănătate.
Iată care sunt cele mai comune boli ale omului modern:
Afecțiuni digestive
Te doare burta, chiar și după ce ai mâncat, te simți balonată, ai arsuri. O fi numai de la cafele?
Cauze: Gastritele, ulcerul, colitele sunt consecințele unui regim alimentar necorespunzător – începând cu orarul neregulat al meselor și terminând cu dulciurile ronțăite în grabă.
Simptome: „Cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale, regurgitarea, pirozis – senzația de arsură, balonarea, uneori predominanța constipației sau diareei“, spune dr. Nicoleta Munteanu, medic specialist Medicină Internă, Rețeaua privată de sănătate Regina Maria.
Soluții: Încearcă să respecți un orar regulat al meselor - de preferat trei mese principale și două gustări -, să eviți consumul de alcool și alimentele bogate în carbohidrați, picante, cu aditivi sintetici. Scoate din meniu prăjelile, semipreparatele și produsele de tip fast-food, bea doi litri de apă zilnic și fă mișcare.
Afecţiuni osteo-articulare
„Ah, iar mă doare spatele” – îți sună familiar? Nu numai coloana vertebrală îți face zile fripte, dar ai probleme și cu articulațiile.
Cauze: Durerile pot fi cauzate de poziția incorectă a corpului la birou, la volan sau în timpul somnului, de imobilizarea îndelungată pe scaun sau în picioare, de căratul greutăților, lipsa activității fizice, de încălțămintea necorespunzătoare. „Activitatea prelungită la calculator – tastatul în exces, menținerea mouse-ului în aceeași poziție mult timp pot afecta articulațiile și tendoanele la nivelul mâinii“, explică specialistul.
Simptome: „Durerea poate să apară la orice nivel al spatelui, însă regiunile cervicală și lombosacrată sunt cel mai frecvent afectate“.
Soluții: Dr. Nicoleta Munteanu îți face următoarele recomandări: „Dacă este obligatoriu să lucrezi pe scaun, încearcă să menții o postură cât mai corectă, să nu stai aplecată – reglează scaunul și nu uita că biroul și ecranul calculatorului trebuie să fie la înălțimea potrivită -, menține ambele picioare pe podea și nu sta picior peste picior. Ridică-te, plimbă-te și fă exerciții de întindere la fiecare 30 de minute. Se recomandă repaus la orizontală timp de 15-20 de minute, după fiecare două ore petrecute în picioare sau în poziția șezând. Renunță la lift în favoarea scărilor, precum și la tocurile înalte.“
Afecțiuni oftalmologice
După o zi de lucru, ai migrene, vezi dublu și își simți ochii uscați. Iar picăturile pe care le folosești cu încăpățânare nu au niciun efect.
Cauze: Lucrul îndelungat la calculator sau un defect de vedere netratat pot fi sursa neplăcerilor tale.
Simptome: Oboseala accentuată, durerile de cap, amețelile, ochii uscați și tulburările de vedere sunt consecința unei activități îndelungate „cu ochii-n ecran“.
Soluții: „Un specialist va aprecia utilitatea ochelarilor de tip office, dotați cu filtru special de protecție, și îți va face recomandarea de coreție optică, dacă e cazul. Pauzele regulate, de 10-15 minute, pentru odihna ochilor, sunt necesare.“
Citește mai departe pe Clickpentrufemei.ro
0 Comentarii