Topul miturilor despre bolile cu transmitere sexuală
Avem atat de multe de informare cu privire la bolile cu transmitere sexuala (BTS), incat aproape ca ne-am pierdut in ele. Astfel ca apar numeroase mituri despre sex si pericolele care le poate ridica daca nu ne protejam. Care sunt false si care sunt adevarate?
BTS prezinta intotdeauna simptome
FALS. Poti foarte usor sa nu stii ca ai o boala cu transmitere sexuala, tocmai pentru ca unele dintre ele sunt asimptomatice, asadar nu se manifesta. Infectia cu chlamydia este una dintre ele. Netratata, poate da mari batai de cap femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate. Pentru siguranta, analizele ginecologice sunt numai bune, dar inainte de toate – foloseste prezervativul.
Poti lua BTS de pe capacul WC-ului
FALS. Nu poti contracta o boala cu transmitere sexuala prin simplul fapt ca stau pe capacul unui WC. Cu toate acestea, exista numerosi agenti patogeni care se afla pe capacul toaletei sau în vasul cu apa al WC-ului. Chit ca nu dezvolti o BTS, pot aparea diverse infectii, mai ales cand in timpul urinarii sar cateva picaturi din bolul cu apa al toaletei pe zona intima. Este, intr-adevar, nevoie de atentie, dar fara sa depasim pragul paranoiei.
Daca ambii parteneri sunt seropozitivi, nu mai trebuie sa folosesti prezervativul
FALS. Ar trebui sa fie folosit prezervativul, fara doar si poate. Cele mai recente studii arata ca exista tulpini diferite ale virusului HIV, care pot avea manifestari diferite. Daca cei doi parteneri seropozitivi prezinta tulpini diferite de HIV si fac sex fara prezervativ, isi pot transmite infectii genitale.
Doua prezervative folosite unul peste celalalt pot creste gradul de protectie
FALS. Practica folosirii a doua prezervative o data nu este sigura. Practic, creste forta de frictiune si exista riscuri si mai mari ca acesta sa se rupa. Prezervativele protejeaza daca sunt folosite corect, in baza instructiunilor de pe pachet.
Citește mai departe pe Lyla.ro
0 Comentarii