Duminica 22 Decembrie

Trei organizatii ale jurnalistilor protesteaza fata de eliminarea taxei obligatorii pentru TVR ! Voi ce credeti?

Trei organizatii ale jurnalistilor din Romania considera ca este inadmisibil ca taxa SRTV sa fie eliminata. Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Federatia Romana a Jurnalistilor Mediasind  protesteaza fata de adoptarea de catre Camera Deputatilor a propunerii legislative prin care se elimina obligativitatea taxei si cer Senatului sa respinga proiectul legislativ. 

 

"La 5 februarie a expirat termenul de 45 de zile în care Camera Deputatilor putea sa se pronunte asupra initiativei unui grup de parlamentari PSD care viza  modificarea art. 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune. În lipsa oricarei dezbateri pe marginea acestei initaitive, proiectul de lege a fost considerat aprobat tacit si urmeaza a fi înaintat Senatului. Semnatarii sunt de parere ca aceasta intiativa legislativa pune în pericol existenta de facto a televiziunii publice si prin aceasta afecteaza grav dreptul constitutional la informare al oricarui cetatean", se arata intr-un comunicat al celor trei asociatii.


Organizatiile semnatare spun ca motivele invocate de initiatorii proiectului de lege nu se sustin si induc în eroare atat publicul, cat si Parlamentul.


"În expunerea de motive se arata ca SRTV primeste bani de la bugetul de stat, astfel încat taxa TV ar constitui o taxa dubla. Conform legii sale de functionare, SRTV primeste de la bugetul de stat fonduri a caror destinatie este strict limitata, fiind alocate aproape exclusiv
utilizarii statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice?. Aceste fonduri ajung de fapt la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR). SRTV depinde de veniturile din taxa TV pentru productia programelor sale.  De altfel, si în cazul Societatii Romane de Radio functioneaza acelasi mecanism, pe care initiatorii îl mentin în textul legii, fara a-l considera dubla taxare", sustin protestatarii.

 

In plus, protestarii sustin ca argumentul invocat de initiatorii proiectului legislativ potrivit caruia  numarul posesorilor de receptoare de televiziune s-a redus considerabil ca urmare a proliferarii distribuirii pe Internet a programelor statiilor de televiziune, este fals. 

De fapt, spun ei, potrivit studiului EUMAP privind televiziunea în Romania, numarul telespectatorilor a crescut de la 17,8 milioane în 2008 la 18,6 milioane în 2009 si la 19,4 milioane în primul semestru al anului 2010.


 

Prin urmare, acestia cer Senatului sa respinga propunerea legislativa.

Comentarii Facebook