Vaccinul antigripal. Între MIT şi ADEVĂR
Gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta şi la nivel mondial, anual, produce între 250.000 şi 500.000 de decese.
"Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși şi cu până la 60% riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală şi la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire, complicaţiile bolii şi ne ajută să trecem mai uşor peste perioada rece", a a explicat Daniela Ştefănescu, medic Primar Medicină de Familie şi Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, potrivit Realitatea.
Dacă mă vaccinez antigripal, mă îmbolnăvesc - prin vaccinare se administrează o doză foarte mică de virus cu o formă modificată, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, dar care nu îmbolnăveşte persoana căreia îi este administrat.
Dacă mă vaccinez într-un an, sunt imun şi anul următor - virusurile se modifică sau suferă mutaţii de la an la an, iar nivelul anticorpilor scade la 6-12 luni, drept pentru care este nevoie de un nou vaccin adresat virusurilor care circulă în anul respectiv.
Gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoană bolnavă - virusul se poate trasmite prin strănut, tuse iar viruşii care ajung pe suprafeţele pe care le atingi, dacă nu te speli pe mâini, pot ajunge la nivelul căilor respiratorii.
Doar persoanele cu imunitate slabă trebuie să se vaccineze antigripal - oricare persoană sănătoasă poate să se vaccineze antigripal, mai ales cu prioritate, persoanele cu un risc mai ridicat de contaminare: copiii între 6 luni şi 18 ani; femeile însărcinate; persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afecţiuni cronice; persoanele care lucrează în spitale sau au grijă de cei cu risc de contaminare ridicat (copii mici, femei gravide, bătrâni).
Vaccinul antigripal nu poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alăptează - Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă începând cu 2012 vaccinarea femeilor însărcinate, care au peste 14 săptămâni de sarcină, dar sub nici o formă înainte de primul trimestru de sarcină. Mamele pot fi vaccinate şi în timpul alăptării pentru că anticorpii produşi creează o protecţie suplimentară pentru copil.
0 Comentarii