Vineri 22 Noiembrie

Vezi ce alimentele consumate în copilărie te pot transforma în obez

Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo au realizat un studiu pentru a afla câteva indicii despre numărul tot mai mare de cazuri de obezitate din ziua de azi. Aceștia au descoperit, experimentând pe șoareci de laborator, că atunci când își aveau la începutul vieţii o dietă bogată în carbohidraţi, la maturitate le era foarte greu să scape de greutatea în exces, chiar dacă erau forţaţi să ţină o dietă săracă în calorii.

 

Din studiu reiese că dieta de la începutul vieții influențează modul în care corpul va reacționa la alimente în timpul perioadei adulte.

Este pentru prima dată când reuşim să demonstrăm în cadrul testelor efectuate pe şoareci că la maturitate apare o rezistenţă când încercăm să modificăm efectul din copilărie”, a explicat doctorul Mulchand Patel, profesor de biochimie şi totodată coordonator al studiului.

Studiul este relevant pentru oameni, căci de multe ori atunci când părinţii renunţă să mai alăpteze bebeluşii, aceştia sunt de multe ori hrăniţi cu alimente bogate în zaharuri şi în carbohidraţi.

Multe alimente destinate bebeluşilor ce sunt vândute în SUA sunt bogate în carbohidraţi, mai ales în zaharuri simple”, explică profesorul. „Ipoteza noastră este că atunci când aceste alimente sunt introduse prea devreme în dieta bebeluşului, crescând cantitatea de carbohidraţi consumaţi, acest lucru stimulează producţia de insulină şi «programează» metabolismul într-o manieră care predispune copilul la obezitate mai târziu în viaţă”, a mai spus specialistul.

În studiul efectuat pe şoareci, cercetătorii au hrănit exemplare în vârstă de 3 săptămâni cu un «lapte praf» special ce avea un număr egal de calorii cu hrana obişnuită a şoarecilor tineri, dar în care caloriile din grăsimi fuseseră înlocuite cu calorii din carbohidraţi. După aceea, atât şoarecii hrăniţi cu această dietă specială cât şi şoarecii din grupul de control au fost trecuţi pe hrană solidă obişnuită, astfel încât ambele grupuri de şoareci să aibă aceeaşi dietă şi acelaşi număr de calorii în alimente.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook