Sambata 2 Noiembrie

Vezi topul dietelor americane

 

Anumite diete americane au fost cu adevarat eficiente din toate punctele de vedere, scrie slabsaugras.ro.

1. Castigatoarea absoluta a fost dieta DASH. Acronimul inseamna Dietary Approaches to Stop Hypertension, aratand scopul initital al dietei: profilaxia primara si secundara a hipertensiunii arteriale. Desi multi hipertensivi au adoptat cu reale beneficii dieta, ea s-a aratat a fi extrem de utila si in scaderea ponderala sau drept componenta a unei vieti active si sanatoase. Este o dieta completa din punct de vedere nutriational, ce pune accentul pe consumul de multe legume, fructe, produse lactate si cereale integrale.

Practica a dovedit ca dieta DASH este sanatoasa pentru inima si vasele de sange, dar si in prevenirea diabetului zaharat si a sindromului metabolic.

2. Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes). Este vorba de o dieta pusa la punct de Institutul National al Sanatatii din SUA si care a avut, initial, ca obiectiv sa ii ajute pe pacientii cu dislipemii sau affectari ale aparatului cardiovascular. Insa, pentru ca este o dieta extrem de nutritiva si usor de urmat, ea a depasit "limitele" stabilite initial si a fost adoptata, cu bune rezultate, de tot mai multe persoane. Dieta TLC este bogata in alimente cu continut ridicat de fibre, solubile si insolubile, si saraca in grasimi, mai ales in lipide saturate si trans.

3. Locul trei a fost impartit, la egalitate, de trei diete bine-cunoscute si foarte sanatoase - Dieta Mayo Clinic: are marele avantaj de a nu restrictiona cantitatea alimentelor consumate. Deci putem manca mai mult, dar, evident, nu orice. Accentul se pune pe alimente cu mica desnitate calorica si mare densitate nutritionala, bogate in proteine, minerale, fibre, vitamine si fitonutrienti. Evident, este vorba de legume si fructe cu putine calorii, care asigura satietatea, fara a spori tesutul adipos.

Dieta mediteraneeana. Este o dieta care a trecut prin filtrul timpului, care a aratat ca popoarele ce au adoptat-o au fost mai sanatoase si mai longevive decat celelalte popoare europene. Ea se compune in principal din cereale integrale, salate din legume si fructe proaspete, netratate termic, aport de grasimi nesaturate si fitonutrienti prin intermediul uleiului extravirgin de masline si din mici cantitati de vin rosu.

4. Dieta Weight Watchers: desi este vorba de o dieta ce nu a fost pusa la punct in scopuri medicale, deci intrand in categoria "dietelor comerciale", Weight Watchers nu se afla pentru prima data pe podiumul castigatorilor. Lumea medicala a utlizat-o la pacientii supraponderali si obezi, iar recunoasterea efectelor sale exceptionale a fost unanima.

Ea a dat rezultate bune, pacientilor fiindu-le usor sa evalueze ce si cat mananca si sa se opreasca atunci cand au constatat ca au depasit limitele permise. Dieta are in centru controlul cantitativ al portiilor si permite indeosebi consumul de legume si fructe, ca si de produse lactate cu continut redus de grasime.

Comentarii Facebook