Vineri 22 Noiembrie

Vicepresedintele PSD, Corina Cretu: Copiii europeni, cei mai afectati de saracie in UE, sunt victimele ineficientei guvernelor de dreapta

 

Europarlamentarul si vicepresedintele PSD Corina Cretu este revoltata pe guvernele europene de dreapta, care spune ea, ar trebuie sa fie mai interesate de "combaterea saraciei in randul copiilor".

"Este revoltator faptul ca abia dupa ani de inrautatire - pe fondul crizei economice - a nivelului de trai al cetatenilor europeni, in special in randul copiilor, Comisia Europeana intentioneaza sa prezinte o recomandare privind saracia in randul copiilor, pentru a sprijini eforturile statelor membre. Din pacate, birocratia europeana este incapabila sa tina pasul cu provocarile la adresa vietii cetatenilor UE. Cei mai nevoiasi dintre concetatenii nostri au nevoie de sprijin concret, nu de manifestari cu caracter simbolic, si acestea venite cu intarziere", a declarat Corina Cretu.

"Criza economica a marit decalajele sociale si a amplificat nemultumirea cetatenilor europeni. In vreme ce unii favorizati ai sortii mostenesc averi tot mai mari, tot mai multi copii europeni sunt victime ale transmiterii saraciei de la o generatie la alta. Politicile cinice ale dreptei europene, care domina Comisia Europeana si guvernele statelor membre, nu considera protectia sociala drept prioritate, in dispretul Strategiei „Europa 2020” pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii", a spus vicepresedintele PSD.

Europarlamentarul Corina Cretu considera ca, pe baza Analizei anuale a cresterii 2012, in care se recunoaste ca situatia copiilor expusi riscului de saracie si excluziune sociala este foarte ingrijoratoare si spune ca este necesar un sprijin financiar mai mare din partea UE, prin instrumentele deja existente, precum Fondul european de dezvoltare regionala si Fondul social european.

Corina Cretu a atras atentia, in intrebarea cu solicitare de raspuns scris adresata Comisiei Europene, asupra faptului ca, in randul copiilor, ponderea celor amenintati de saracie a fost mai mare decat in cazul adultilor, ajungand la 27% ca medie europeana si la 48,7% in Romania - procent record in Uniunea Europeana, in conditiile in care in celelalte state membre variaza intre 15% in Slovenia si tarile scandinave si 44,6% in Bulgaria.

Principalii factori determinanti ai saraciei in randul minorilor, potrivit Eurostat, sunt situatia locurilor de munca ale parintilor, compozitia si starea generala a familiilor si eficienta interventiei guvernamentale prin ajutoarele si serviciile sociale.

Comentarii Facebook